Zo dicht moet Ajax er vanavond opnieuw bovenop zitten! © Pro Shots

Meer van hetzelfde. Dat is wat we in Gelsenkirchen hopen te zien. Maar met Schalke 04 dat voor zijn laatste kans strijdt, kan het haast niet anders of de ontmoeting met Ajax verloopt anders dan in de Arena. Wat moet Ajax nou absoluut niet doen? “Denken dat we er al zijn,” aldus Nick Viergever.

Door Kevin Van Nunen

Ajax verdedigt in Duitsland een marge van twee doelpunten en acht van de tien keer loopt zoiets goed af, maar de laatste keer in een soortgelijke situatie werden de Ajacieden toch echt door Steaua Boekarest uit de Europa League geknikkerd.

“Gemakzucht, denken dat we er al zijn en slap de wedstrijd ingaan. Dat mag absoluut niet gebeuren. Schalke zet ongetwijfeld alles op alles in de hoop om snel te scoren. Wij mogen ons niet laten afbluffen door de passie die ze in de wedstrijd stoppen,” aldus Viergever tegenover Ajax Life.

“We moeten persoonlijke duels winnen en de bal laten gaan. Maar ondertussen moeten we ook niet vergeten dat we beginnen met een 2-0-voorsprong, we moeten niet als een kip zonder kop vooruit rennen. We gaan echter wel naar Duitsland om te winnen, om een doelpunt te maken. We moeten net zo agressief zijn als vorige keer.”

Het kan een voordeel zijn dat Ajax onder Peter Bosz een vast spelletje speelt, volgens een vast concept. De tactiek wordt niet ineens zo veranderd dat spelers moeten wennen aan hun nieuwe rollen. Viergever ziet daarin inderdaad een houvast. 

“Dat is de kracht van dit team. We hebben een idee en staan daar vol achter, als ploeg zijnde. Dat proberen we altijd uit te voeren, waar dan ook. Wel met in ons achterhoofd wat er wordt gevraagd: druk zetten en goed positiespel laten zien.”

De grote vraag is vooral of Schalke dit keer wel een antwoord heeft op de pressie van Ajax en meer kan laten zien dan vorige week in Amsterdam. Je zou haast denken van wel, al is het maar omdat de prestatie in de heenwedstrijd zeer ondermaats was. Ook is dit de laatste kans voor Schalke om van een teleurstellend seizoen nog iets te maken.

“Schalke gaat het anders aanpakken, misschien gelijk met Huntelaar erbij,” vermoedt Viergever. “Of lange ballen, dat werkte donderdag nog het beste. Wij moeten gewoon de duels aangaan en vanuit daar gaan voetballen. Schalke zal ook wel bang zijn, ze hebben ook gezien dat wij aardig kunnen voetballen en snelheid voorin hebben. We moeten goed aan de wedstrijd beginnen en laten zien dat we komen om een doelpunt te maken en te winnen.”

De kans is trouwens groot dat Viergever linksback speelt, aangezien Daley Sinkgraven kampt met een blessure.

Reacties