Jensen (68) werd in zijn Amsterdamse debuutjaar direct landskampioen. © Ajax Images

Oud-Ajacied Henning Jensen is op 68-jarige leeftijd overleden. De Deen speelde 75 duels in het rood-wit van Ajax. Tussen 1979 en 1981 trof hij acht keer doel.

Ajax heeft een rijke historie als het om Deense Ajacieden gaat. Noem de namen van onder anderen Viktor Fischer, Sören Lerby, Frank Arnesen, Christian Eriksen, Kasper Dolberg, Lasse Schöne, Jesper Grønkjær, Brian en Michael Laudrup en menig Ajaxfan wordt enthousiast.

Mogelijk doet de naam Henning Jensen minder snel een belletje bij je rinkelen, maar hij kende zeker succes in Amsterdam. De voormalig Ajacied werd op 17 augustus 1949 geboren in Nørresundby. Hij was in totaal de vierde Deen die bij Ajax een contract tekende.

In de zomer van 1979 kwam Jensen over van het grote Real Madrid. Na een eerder avontuur bij Borussia Mönchengladbach was Ajax zijn derde buitenlandse avontuur.

Zijn eerste Amsterdamse jaar was direct succesvol voor Jensen. Hij speelde 39 duels en scoorde zeven keer. Ajax werd met Jensen landskampioen en haalde de halve finale van de Europa Cup I. De latere winnaar Nottingham Forest was daarin net te sterk.

In zijn tweede jaar was Jensen opnieuw basisspeler, maar nu waren de prestaties minder glansrijk. Ajax kende in AZ '67 een kwelgeest. De Alkmaarders eindigden in de competitie 12 punten voor Ajax en waren in de bekerfinale ook al te sterk voor de Ajacieden.

Na het seizoen, in juli 1981, keerde Jensen terug naar Denemarken, waar hij uiteindelijk zijn loopbaan afsloot bij Nørresundby BK, de club waar het voor hem allemaal begon.

Reacties