Wat zien we hem graag langer in Amsterdam blijven. © Pro Shots

Andre Onana kende een prima eerste seizoenshelft. De Kameroener houdt de gehuurde routinier Tim Krul achter zich en is niet meer weg te denken uit het basisteam van Peter Bosz. Vier redenen om zijn verbintenis te verlengen.

Signaal
Directeur Voetbalzaken Marc Overmars liet Ajax Life eind oktober weten dat het aantrekken van Onana mede een signaal was naar de eigen keepers in de kweekvijver. Ajax zag de transfer ook als extra concurrentie in de hoop het niveau op te krikken.

Het zegt natuurlijk wel wat als er blijkbaar een twintigjarige versterking uit het buitenland moet komen, terwijl er met Peter Leeuwenburgh (22), Norbert Alblas (22), Indy Groothuizen (20) en Stan van Bladeren (19) vier keepers onder contract staan in dezelfde leeftijdscategorie.

Zo zullen de zeventienjarige jonkies Jeffrey de Lange, Joe van der Sar, Nick Plomper en Nigel Bouman beseffen dat de club ook voor hun positie desnoods naar het buitenland kijkt als ze zich niet volgens schema ontwikkelen.

Kwaliteit
In de eerste seizoenshelft liet Onana zien over goede reflexen te beschikken. Zo stopte hij een strafschop in Deventer, waarna Ajax de wedstrijd naar zich toe trok en kwam hij in meerdere een-tegen-een-situaties als winnaar uit de bus.

Daarnaast vormt Onana een wezenlijk onderdeel in het opbouwtrio

Daarnaast vormt hij een wezenlijk onderdeel in het opbouwtrio met het goed presterende duo Davinson Sánchez / Nick Viergever. Hij spreekt Spaans met de Colombiaan en Engels met Viergever.

Verder trapt hij behoorlijk tweebenig, heerst hij in de lucht en heeft hij doorgaans een goede snelle spelhervatting. Dat zijn doeltrappen beter moeten, beseft hij zelf als geen ander.

Gretigheid
Het gebeurt niet vaak dat we de training van Ajax een week lang van nabij kunnen bekijken. Tijdens het trainingskamp in Portugal viel op hoe ongelooflijk gedreven Onana coacht tijdens partijvormen.

Meer dan zijn concurrenten straalt de Afrikaan een winnaarsmentaliteit uit. Die drive slaat over op de rest van het team. De spelers in de laatste linie (Veltman, Sánchez, Viergever, Sinkgraven) vormen met hun winnaarsmentaliteit van achteruit de aanjagers voor de rest van de ploeg.

Loyaliteit
Wie zijn eigen club voorrang geeft ten faveure van zijn nationale ploeg geeft wel even een signaal af aan de beleidsbepalers bij Ajax. Onana voelt dat hij zijn huidige kans in Ajax 1 moet grijpen en ook de club was er alles aan gelegen hem niet naar de Afrika Cup te laten afreizen.

Omdat bondscoach Hugo Broos alleen met spelers wil spelen die er in Gabon vol voor willen gaan, ontbrak Onana’s naam op de definitieve spelerslijst. Onana blij, Ajax blij. Of de Kameroener ooit nog een oproep van deze bondscoach krijgt, valt nog maar te bezien. Als hij zijn opwaartse lijn in Amsterdam doorzet, zal de bondscoach hem echter niet kunnen negeren bij toekomstige interlands.

Reacties