Winnaar Jasper interviewt Sinkgraven na de wedstrijd. © De Brouwer

Jasper Lindenbergh, lid van Ajax Jonge Schare, was bij Ajax - Sparta Dapp’re Schrijver. Hij mocht als winnaar voor een dagje sportjournalist zijn. Dit is zijn verslag van de dag.

De zaterdag begint met erg triest nieuws. Piet Keizer, de linksbuiten van het beste Ajax-elftal aller tijden is overleden. Voor hem moet zondag natuurlijk een passend eerbetoon komen in de Arena.

Alle amateurwedstrijden van zaterdag zijn afgelast, dus de wekelijkse dosis voetbal moet zondag van de eredivisie – en vooral Ajax – komen. De aftrap van Ajax - Sparta is om half drie. Twee goede vrienden, mijn broertje en vader gaan met de auto rond 11.00 uur vanuit Zeeland naar de hoofdstad. Met de verwachtingen is het positief gesteld, er kan aan het doelsaldo worden gewerkt!

In het echt
Eenmaal aangekomen bij de Arena worden we ontvangen door de redactie van Ajax Life. Ik wens mijn vader, broertje en vrienden een prettige wedstrijd en zo scheiden onze wegen. De dag als journalist kan nu echt beginnen!

We halen onze perskaarten op en lopen richting de perskamer, waar altijd de persconferentie na de wedstrijd plaatsvindt. Bij binnenkomst zijn er gelijk al een aantal bekende gezichten te zien. Onder anderen Hélène Hendriks, Willem Vissers, Simon Zwartkruis, Mike Verweij en Freek Jansen herken ik. Normaal zie je al die journalisten natuurlijk alleen op televisie. Het is daarom ook erg gaaf om ze een keer in het echt te zien!

Nadat we de opstellingen, waarbij de naam van Traoré het meest opvallend is, in ontvangst hebben genomen en ik nog even ga zitten op de stoel van Peter Bosz, is het tijd om richting de perstribune te gaan. We hebben een mooi plekje met schitterend zicht op het veld.

Stilte
Na de warming-up gaan de spelers naar binnen en is het tijd voor een mooi eerbetoon aan Piet Keizer. Een schitterende video met zijn mooiste acties, gevolgd door een luid applaus, een toespraak van Edwin van der Sar en een indrukwekkende minuut stilte. Toch moet er weer 'gewoon' gevoetbald worden.

Ajax controleert vanaf het begin de wedstrijd, maar speelt de bal ook in een laag tempo rond. De kansen komen er uiteindelijk wel, maar de bal wil er nog niet in. De tactiek van Sparta is vooral gebaseerd op tegenhouden en snel counteren. Een snelle uitbraak levert een kans op voor Ajaxhuurling El Azzouzi.

De beste Ajacieden in de eerste helft zijn de backs. Veltman en vooral Sinkgraven krijgen de ruimte om op te komen en maken daar in combinatie met mooie acties goed gebruik van. Kansen blijven langzaam komen, maar het lijkt erop dat we met de brilstand de rust ingaan.

Bertje
Totdat Bertje Traoré, teruggekeerd van de Afrika Cup met een bronzen medaille, de bal oppikt in de rechterhoek van het veld.  Hij zet een actie in, passeert een man, kapt er nog één uit, kijkt naar de goal en schiet verdekt in de hoek: 1-0!

Meteen na de rust gaat Ajax verder. Younes verspeelt eerst de bal, maar door het uitvoeren van de vijfsecondenregel, meteen druk op de bal dus, verovert Schöne de bal en kan Ziyech worden weggestoken door Younes. Een mooie passeeractie wordt gevolgd door een lage voorzet. Dolberg is richting de eerste paal gerend en kon zo binnentikken, 2-0!

Daarna zoekt Ajax naar meer doelpunten. Het competitiedebuut van Frenkie de Jong resulteert nog bijna in de derde goal, maar een afstandsschot en een steekpass worden niet in een doelpunt omgezet. Conclusie: Ajax is veel beter, maar vergeet aan het doelsaldo te werken.

Opgedragen aan Keizer
De drie punten blijven in Amsterdam en dat is het belangrijkste! Die drie punten kunnen worden opgedragen aan Piet Keizer, net zoals alle scharen – de actie waar Piet bekend om stond – kunnen worden gezien als eerbetoon.

Na de wedstrijd is er nog tijd voor een interview met één van de Ajacieden. Sinkgraven vind ik de beste man van het veld, maar hij werd gewisseld. Ik vind deze wissel opvallend en wil hem daarover een aantal vragen stellen. Hij blijkt licht geblesseerd te zijn geraakt aan zijn knie. Verder vraag ik hem nog over zijn gegroeide vertrouwen en hoe dat invloed heeft gehad op zijn acties in de wedstrijden. Daley gaf met plezier antwoord op mijn vragen en dat vond ik top!

Reacties