Tip: duik na de wedstrijd het zwembad in, dat is goed voor het herstel. © Ajax Images

Voor Ajax is een drukke periode aangebroken. In twee weken tijd speelt het vijf wedstrijden. Daardoor laait de discussie over de belasting van speler automatisch weer op. Is het wel eerlijk als clubs na een midweekse wedstrijd al op zondag aan de bak moeten? Voetbaltrainer en inspanningsfysioloog Raymond Verheijen vindt van niet.

Door Niels Pach

Verheijen deed onderzoek naar wat het effect is van rust na wedstrijden. Daarbij gebruikte hij gegevens van 27.000 wedstrijden. En wat blijkt: heb je maar twee dagen rust gehad en speel je tegen een team dat langer heeft kunnen uitrusten, is de kans om te winnen 40 procent lager dan normaal. Wij van Ajax Life belden met Verheijen om te vragen hoe het zit met de arbeids-rustverhouding.

Het verschil zit ‘m in het laatste halfuur van een wedstrijd. Als je maar twee dagen rust hebt en je speelt tegen teams die meer rust hebben gehad, maak je 30 procent minder doelpunten dan normaal en krijg je 35 procent meer doelpunten tegen. Uit een Italiaans onderzoek blijkt dat het energieniveau van spelers na twee dagen rust, maar tot 70 procent is hersteld.”

Is het dan wel verantwoord om spelers twee keer in de week te laten spelen?
“Ja, dat is verantwoord op het moment dat je spelers tussen de wedstrijden volledig laat herstellen. Het is een steeds terugkerende discussie waarbij de antwoorden eigenlijk panklaar op tafel liggen, maar om de een of andere reden beklijft het niet bij mensen.”

Wat zijn die antwoorden?
“Veel voetbalbonden passen door dit onderzoek nu hun wedstrijdschema aan. Dus teams die donderdag Europa League spelen, mogen als ze dat willen maandagavond hun competitiewedstrijd spelen. Of teams die dinsdag Champions League spelen, mogen de vrijdag ervoor competitie spelen.”

Maar is dat ook een oplossing als Ajax twee weken achter elkaar Europees speelt? Bij maandag-donderdag heb je ook maar twee dagen rust.
“Jawel, dat is nog steeds beter, omdat je de volgende wedstrijd thuis speelt. Als je donderdag-zondag-donderdag speelt, zitten er tussen de ene wedstrijd twee dagen en de andere wedstrijd drie dagen. Dan is het het lekkerst om drie dagen te hebben na je uitwedstrijd in Europa. Dus donderdag-maandag-donderdag is beter voor Ajax. In andere landen mogen clubs zelf kiezen van de bond en clubs maken er gebruik van als ze uit spelen in Europa.”

Toch zullen weinig supporters zitten te wachten op wedstrijden op maandag.
“Je moet het heel duidelijk kaderen naar supporters toe. Want als het Europa League is, komen ze ook op donderdagavond. Dus ’s avonds naar een voetbalwedstrijd gaan, is helemaal geen probleem zolang het betekenis heeft. Als je duidelijk maakt naar je supporters dat de aanpassingen worden gedaan om de kans op succes van jouw club te vergroten... Welke supporter wil de kans op succes van zijn team ondergeschikt maken aan zijn eigen comfort? Dat doet geen een supporter.”

Feit is dat Ajax voor de uitwedstrijd tegen Vitesse maar twee dagen rust heeft. Wat kan de club doen om de spelers zo fris mogelijk aan de aftrap te laten verschijnen?
“Daar zijn foefjes voor. Het allerbelangrijkst om snel te herstellen, is slapen. Maar na de wedstrijd hebben spelers nog adrenaline in hun lichaam, waardoor je later, korter en minder diep slaapt. Een van de foefjes is dat je na de wedstrijd in het hotel nog een hersteltraining doet in het zwembad. Dat vindt natuurlijk niemand leuk ’s avonds laat, zeker niet als je hebt verloren. Je moet het niet kaderen als naar het zwembad gaan, maar kaderen als voorbereiden op de volgende wedstrijd. In het zwembad gaat je hartslag omhoog en daardoor wordt de adrenaline in je lichaam afgebroken. Dus als je twintig of dertig minuten in een zwembad zit, gaat je adrenaline langzaam uit je bloed en slaap je beter. Daar moet aan worden gekoppeld dat de spelers pas de volgende dag terugvliegen.”

Navraag bij Ajax leert dat de spelers inderdaad over het algemeen pas de dag na de wedstrijd terugvliegen, tenzij ze al om 19.00 uur spelen en de wedstrijd dicht bij Amsterdam is. “Dan hebben we liever dat de spelers een 'normale' nacht hebben in hun eigen bed, thuis,” zegt een woordvoerder van de club.

Nu maar hopen dat de Ajacieden zondag fris genoeg aan de aftrap in Arnhem verschijnen en dat ook negentig minuten lang blijven. We gaan het zien.

Reacties