Zo ziet de band die Veltman draagt er ook ongeveer uit. © Pro Shots

Joël Veltman draagt tijdens Ajax - Sparta eenmalig niet zijn oude vertrouwde aanvoerdersband, maar een ander exemplaar. Eentje in alle kleuren van de regenboog. Het idee hierachter is het promoten van diversiteit binnen de sportwereld.

Het is niet helemaal nieuw dat er initiatieven in deze richting worden ontplooid en het is ook niet helemaal nieuw dat de aanvoerders een statement maken, het is wel voor het eerst dat er een aanvoerdersband in alle kleuren van de regenboog is gemaakt.

Veltman is ook nog eens de eerste aanvoerder die deze band draagt, aangezien Ajax en Sparta speelronde acht van de eredivisie zaterdag om 18.30 uur aftrappen. Vanwege de interlands is er geen vrijdagwedstrijd.

Ook de captains van clubs in de Jupiler League, vrouwencompetitie en hoogste niveaus bij de amateurs dragen de regenboogband. “Voetbal moet voor iedereen zijn, ongeacht culturele achtergrond, huidskleur, ras, seksuele voorkeur of religie,” stelt Danny Hesp namens de VVCS.

“Dit doen wij om collega-voetballers, scheidsrechters, supporters, vrijwilligers en vele anderen binnen het voetbal die met hun eigen identiteit worstelen te steunen en bij te dragen aan bewustwording omtrent het bespreekbaar maken van diversiteit.”

De VVCS is de spelersvakbond, die voor dit initiatief samenwerkte met de Centrale Spelersraad (CSR) en de John Blankestein Foundation. Over de grens, in Engeland, gebeurde het wel eens dat voetballers speelden met veters in regenboogkleuren.

Reacties