Donny hoeft zich volgens Ten Hag geen zorgen te maken. © Pro Shots

Tijdens de persconferentie in aanloop naar Ajax’ seizoensopener tegen Heracles ging Erik ten Hag in op vragen over Donny van de Beek. De middenvelder stak na afloop van Standard-uit (2-2) zijn teleurstelling over zijn reserverol niet onder stoelen of banken. De coach spreekt geruststellende woorden.

Van de Beek viel tweemaal achter elkaar uit de startopstelling en uitte daarover in Sclessin zijn ongenoegen. Hij zwakte zijn uitspraken over dat hij sowieso nog een jaar in Amsterdam blijft af en stelde niet met deze rol te kunnen leven.

Ten Hag neemt het zijn pupil niet kwalijk. “Donny hoeft zich geen zorgen te maken. Ik ben blij dat hij teleurgesteld is, maar hij moet ook beseffen dat hij niet alles kan spelen. We gaan een jaar in met minimaal 45 te spelen wedstrijden, hopelijk zelfs meer. Dan weet je dat de prijzen aan het eind verdeeld worden. Dan moet je spelers fris en scherp houden.”

Dat Van de Beek zich geen zorgen hoeft te maken, bekrachtigde Ten Hag door te stellen dat de middenvelder zaterdag tegen Heracles in de basiself begint. “Hij gaat gewoon spelen. En dinsdag (tegen Standard Luik) is hij ook basisspeler,” aldus de trainer stellig tegenover de aanwezige media.

“We zijn klaar voor zaterdag, maar we moeten goed doseren,” legt Ten Hag uit. “We hebben gelukkig een brede groep. Dat is ook een bewuste keuze. We hebben meer dan elf basisspelers nodig. We gaan straks een ritme in van om de drie dagen een wedstrijd. Dan wordt de belasting groot.” Ten Hag wil er maar mee zeggen dat hij iedereen, dus ook Van de Beek, hard nodig heeft.

De oefenmeester vertelde dat hij Van de Beek niet apart heeft uitgelegd waarom hij niet speelde. “Je legt niet elke keuze uit. Ik heb wel aan de hele groep toegelicht dat we meer dan elf basisspelers hebben. Nu is Donny er eventjes uitgevallen, maar hij is gewoon basisspeler. Kijk alleen maar naar het aantal doelpunten wat hij vorig jaar maakte.”

Het lijkt er een beetje op alsof de trainer Van de Beek op scherp heeft willen zetten, maar in zo veel woorden zei hij dat natuurlijk niet. “Er is veel interne concurrentie. Dat is ook goed voor spelers en hun motivatie. Je kunt nooit verslappen. Geen moment, ook niet op trainingen. Negentig procent is niet goed genoeg, het moet honderd procent zijn.”

Reacties