De scheids en Swart, het blijft een haast onmogelijke combinatie. © Pro Shots

Is er nou sprake van de KNJB of KNKB? Zelfs nu Feyenoord meer dan ooit op koers ligt om kampioen te worden, zijn er nog altijd supporters die geloven in een complot. Maar ook arbiters die Ajax fluiten, wordt van alles verweten. Bijvoorbeeld door Sjaak Swart.

De rants van Swart zijn legendarisch sinds Ajax vorig seizoen op de slotdag de landstitel verspeelde. “Ik hoop dat De Graafschap degradeert,” luidde een van zijn fameuze uitspraken. Het lolletje is er nu wel af, al wordt dat grapje vandaag met Excelsior gemaakt.

Als je bij Mister Ajax het onderwerp scheidsrechters aansnijdt, kun je je net zo goed opmaken voor een stevige rant. We weten bijvoorbeeld dat Kevin Bom er slecht op staat bij Swart en ook Bas Nijhuis is niet een van zijn favorieten. Pol van Boekel zal op basis van Excelsior-uit ook wel de wind van voren krijgen.

“Honderd procent zeker,” antwoordt Swart als Het Parool tijdens een uitgebreid gesprek vraagt of Ajax door de scheidsrechters wordt gezocht. “Je ziet het aan meneer Nijhuis, van de achttien keer dat hij Ajax heeft gefloten, heeft Ajax er vijf gewonnen. Normaal gesproken zijn dat er vijftien. Dat scheelt dus tien wedstrijden.”

Het moet wel gezegd dat Nijhuis meestal de lastigere potjes van Ajax fluit, waarbij het balletje dus ook wel eens de andere kant op kan vallen. Al snappen we dat dit moeilijk landt na het uitduel met FC Groningen, waarin Ajax op pijnlijke wijze punten verspeelde.

“Ik weet alles! Ze hoeven mij geen kunstjes te vertellen,” vervolgt Swart desondanks. De volgende vraag luidt: heeft Nijhuis soms een hekel aan Ajax? “Honderd procent. Scheidsrechters hebben ook gevoel, en het is ook niet gemakkelijk, je kan een foutje maken. Maar moedwillig?”

Zijn status en bijnaam van ‘Mister Ajax’ zorgen er niet voor dat Swart minder fel van leer trekt. “Dit is een teken dat ik heel eerlijk ben,” stelt hij. “Als een scheidsrechter goed is, geef ik hem een hand. Ik heb niks met achterbakse gasten die het achter hun ellebogen hebben.”

“Als je zo’n meneer Nijhuis neemt. Ongelooflijk dat hij elke week in dat programma van Derksen en Van der Gijp gaat zitten. En dan neemt hij oliebollen mee. Ik weet niet of hij het weet, maar de grootste oliebol is hij zelf.”

Je kunt ook het volledige gesprek lezen tussen Het Parool en Swart. Let wel op, het is een Blendle-linkje.

Reacties