Het begon er tegen de winterstop aan steeds meer op te lijken dat Derk Boerrigter zijn oude vorm terugkreeg. Dat werd tijd ook, want na een reeks fysieke ongemakken was de vleugelspits een flink deel van zijn oude branie kwijt, leek het wel. Maar Boerrigter is een harde en geeft nooit op, zegt hij in de papieren versie van Voetbal International.

Mentale toestand
"De overtuiging ontbrak in mijn acties, mijn benen deden niet wat mijn hoofd wilde", legt Boerrigter uit. "Daar is maar één remedie tegen: wedstrijden spelen en steeds meer voelen dat je lijf het aankan. Beetje bij beetje verdween de angst opnieuw geblesseerd te raken. Zoiets slijt met de tijd. Ik ben erachter gekomen hoe groot de invloed van je mentale toestand is. Als het in je hoofd niet goed zit, gaat het met je benen ook niet goed."

Perfectionisme
De geboren Oldenzaler legde zichzelf een boel druk op, iedere keer weer. "Als ik het veld op ging dacht ik bij mezelf: ik móet goed spelen, ik móet scoren. Onbewust voerde ik de druk op mezelf steeds hoger op. En dat terwijl de druk bij Ajax van zichzelf al hoog is. De hele wereld kent deze club, de supporters zijn kritisch, alleen het beste is hier goed genoeg. Dat hoort bij Ajax en daar wil ik onderdeel van zijn."

Boerrigter is naar eigen zeggen net zo perfectionistisch. "Ik baal van iedere mislukte actie. Want ik moet het juist hebben van snelle acties, van dreiging in mijn spel en kansen creëren. Dan kun je wel nagaan hoe het aan me ging knagen toen het allemaal niet lukte. Maar je moet uitkijken dat je jezelf niet steeds verder in de put gaat praten."

Frustraties
Dat was afgelopen seizoen ook niet nodig, toen de aanvaller erg waardevol was voor Ajax. "Vorig seizoen ben ik belangrijk geweest voor de ploeg en die lijn wilde ik doortrekken. Nog beter voetballen, nog meer scoren, nog meer assists afleveren. Zo zat het in mijn hoofd. Dan is het ontzettend frustrerend dat je wordt tegengehouden door je eigen lichaam."

Maar Boerrigter weet dat hij het in zich heeft. Daarnaast is het een knokker: hij laat zich niet zomaar uit het veld slaan. "Ik ben bewust op zoek gegaan naar mijn oude balgevoel. Zodra mijn lichaam het toeliet, ben ik extra dingen gaan doen. Na de training dribbels maken, op doel schieten, dat soort dingen. Het gevoel voor de bal kan je niet kwijtraken, dus ik ging gewoon stug door. Ik geef nooit op. Dat had ik al bewezen door via een omweg langs Haarlem, Zwolle en RKC terug te keren bij Ajax. Met dezelfde vastberadenheid ben ik blijven knokken om mijn oude vorm weer terug te krijgen."

Reacties