Het kan echt, een KNVB-feestje, met Ajax in Den Haag. © Pro Shots

Dat Ajax’ eerste duel in het bekertoernooi geen feestje wordt zoals de KNVB beoogt, lijkt ons al een tijd duidelijk. De wedstrijd in het Car Jeans Stadion heeft nu nog een treuriger decor, met slechts 3500 supporters op de tribunes.

Afgelopen dagen is er druk overlegd in Den Haag - en dat ging niet per se over de kabinetsformatie, schatten wij in. Vanochtend werd via de Telegraaf bekend dat burgemeester Pauline Krikke de door AFCA Supportersclub aangevraagde demonstratie wél toestaat, maar op een andere plek dan het Spuiplein. Daar is die dag een ander evenement. De 249 Ajaxfans mogen nu zondag 17 september demonstreren op de Koekamp, vlakbij het Malieveld.

Dinsdag al tekende de club Ajax zelf ook protest aan bij de KNVB tegen de verplaatsing van de wedstrijd naar het stadion van ADO Den Haag. De bond gaf daar geen gehoor aan, betreurde het allemaal - en deed verder feitelijk niets.

Op 8 september schreven wij in een open brief aan burgemeester Pauline Krikke, waarin we het totale gebrek aan overleg of communicatie hekelden. “Op geen enkel moment heeft overleg plaatsgevonden tussen de gemeente Den Haag en Supportersvereniging Ajax. Sterker nog; geplande overlegmomenten zijn twee keer afgezegd.” En: “Twee keer binnen drie dagen zijn Ajaxsupporters niet welkom in de Hofstad; waar zoals u zelf zegt -  het veiligste stadion van Nederland staat.”

Nu kan dus een beperkt aantal inwoners van Scheveningen en een aantal leden van SVV Scheveningen donderdagavond kaartjes bemachtigen voor deze wedstrijd. Een duel dat waarschijnlijk zwaar bewaakt en met veel politie-inzet rond het stadion wordt afgewerkt. Het Cars Jeans Stadion biedt plaats aan 15.000 mensen, maar met ten minste driekwart leeg wordt dat sowieso een treurig decor.     

Het AD meldt overigens dat “er is voor een beperkt aantal kaarten gekozen om de gang van zaken ‘beheersbaar te houden en ongewenste bezoekers te weren.”

Wij hoorden zelf (nog) niets uit eerste hand, want bijvoorbeeld op onze open brief is nog geen reactie gekomen uit de Hofstad.

Reacties