De Jong weet hoe je moet inhalen in de eredivisie. © Pro Shots

Je hoeft geen wiskunde te studeren om te weten dat Ajax-PSV zondag een do-or-die-duel in het kwadraat is. Siem de Jong kent beide clubs goed en is ervaringsdeskundige als het gaat om inhaalraces richting de titel. Hoop doet leven.

In de printeditie van Voetbal International legt De Jong aan de hand van stellingen uit hoe het nu met hem gaat. Hij herinnert zich twee seizoenen (2010-2011 en 2011-2012) met een geslaagde inhaalrace: “Eén keer kwamen we met Ajax terug van een flinke achterstand en haalden we het net niet, maar vervolgens heb ik ook twee keer wel meegemaakt dat we terugkwamen en alsnog met Ajax kampioen werden.”

“Dat het gat zo groot is, komt namelijk vooral door onszelf. Wij zijn zelf nog altijd zoekende, het lijkt inmiddels op een repeterend verhaal en dat is super frustrerend. Zoals afgelopen zaterdag, als we verzuimen om de wedstrijd tegen FC Twente over de streep te trekken.”

“Tien punten verschil is veel, eigenlijk veel te veel. De verschillen tussen beide ploegen zijn namelijk niet zo groot, alleen het rendement van PSV is veel hoger,” verklaart De Jong het verschil tussen de huidige gevoelstemperatuur in Eindhoven en in Amsterdam.

“Bij Ajax telt resultaat én goed voetbal, bij PSV telt allereerst de winst. En als dit met leuk voetbal samengaat, is dat mooi. Ik denk dat het verschil is dat dit bij Ajax een must is, en bij PSV een prettige bijkomstigheid.”

Over de stelling ‘Als het moet, haal ik mijn broertje in de laatste minuut onderuit’ is de aanvallende middenvelder duidelijk: “Daar hoef ik geen seconde over te twijfelen. Andersom zal dat hetzelfde zijn, denk ik.” Ondanks dat het maar de vraag is of de gebroeders De Jong zondag spelen, is dat een prima uitgangspunt voor de topper.

Lees het hele verhaal met Siem de Jong in VI bij Blendle, of ga naar de kiosk.

Reacties