We kennen Oleguer Presas Renom natuurlijk nog. De verdediger won met FC Barcelona de Champions League en stond drie jaar onder contract bij Ajax, maar die verbintenis liep af en daarna hoorden we maar niets meer van hem. Voetballen doet hij sinds de zomer van 2011 niet meer. Misschien vult Oleguer straks wel het politieke katern van de krant.

Beste antwoord
Zeg tegen Oleguer niet dat hij Spanjaard is. Nee, nee, zeker niet. Oleguer is Catalaan. En een trotse Catalaan ook, met een verleden als actievoerder en iemand met een duidelijke mening. De verdediger weigerde zelfs te spelen voor het Spaanse nationale elftal. Wel kwam hij in actie voor het nationale team van Catalonië.

Van Oleguer werd een tijdje niets meer vernomen, maar sinds deze week is bekend dat hij gaat meedoen aan de verkiezingen in Catalonië. Bij de Catalanen leeft op dit moment vrij sterk een gevoel om meer afstand te nemen van Spanje. Catalonië is een van de zeventien autonome regio's.

Er was vrij recent nog een grote demonstratie in de Catalaanse hoofdstad Barcelona voor een afscheiding van Spanje, maar of het ooit zo ver komt, blijft natuurlijk de vraag. Het is wel een ideaal waar de partij, waarvoor Oleguer op de lijst staat, CUP, voor strijdt. De CUP staat bekend als een extreemlinkse partij, die Catalaanse onafhankelijkheid opvoert als speerpunt.

De kans dat de 32-jarige Oleguer daadwerkelijk in het Catalaanse parlement komt, is trouwens niet heel groot. Hij staat op de 83ste plaats van de kieslijst.

"De CUP is de partij die het beste antwoord geeft op de uitdagingen en behoeften waar we vandaag de dag mee worden geconfronteerd," verklaart Oleguer desondanks zijn besluit om namens deze partij aan de verkiezingen in Catalonië deel te nemen.

De verkiezingen staan op de agenda voor 25 november.

Reacties