Keizer krijgt de erfenis van Bosz. © Ajax Images

Ajax heeft een nieuwe trainer, zijn naam is Marcel Keizer. Hij schuift door van Jong Ajax naar het eerste elftal. Ajax had een nieuwe trainer nodig omdat Peter Bosz anderhalve week geleden vertrok naar Borussia Dortmund. De kersverse trainer tekent een contract tot 2019, met een optie voor een extra jaar.

Keizer mag dan misschien geen grote naam zijn, hij kent de club goed. Hij speelde in de jaren tachtig in de jeugdopleiding van Ajax, kwam tot vier wedstrijden in het eerste en is neef van Ajaxicoon Piet Keizer.

Als voetballer was Keizer vooral actief bij SC Cambuur, hij speelde tussen 1989 en 1998 bij de club uit Leeuwarden. Van 1998 tot 2002 kwam hij ook nog uit voor De Graafschap en FC Emmen.

Tien jaar na zijn laatste wedstrijd ging Keizer voor het eerst als trainer aan de slag bij een profclub. Met Telstar werd hij in zijn eerste jaar veertiende en een jaar later vijftiende van de Jupiler League.

Na twee jaar in Velsen-Zuid was Keizer een jaar technisch directeur bij Cambuur, ruim een halfjaar trainer van FC Emmen en weer een paar maanden trainer van Cambuur. Nadat hij met de (anti-)Friezen degradeerde uit de eredivisie – Cambuur stond al op de zeventiende plek bij zijn komst – koos Keizer voor een avontuur bij Jong Ajax.

Met de talentvolle Jong Ajacieden werd Keizer tweede in de Jupiler League. Die prestatie maakte zoveel indruk op het technisch hart dat hij nu doorschuift naar het eerste elftal. Bijkomend voordeel is dat Keizer veel van de spelers waarmee hij komend seizoen moet werken al kent van Jong Ajax.

Keizer krijgt de zware taak om Bosz te doen vergeten. Ajax won dan wel geen prijzen vorig seizoen, het bereikte wel de finale van de Europa League en liet regelmatig fantastisch voetbal zien. Bovendien is de club na drie jaar zonder zilverwerk wel weer eens toe aan een prijs. Het is dus dapper dat Keizer instapt en we zijn vooral benieuwd hoe hij het gaat doen.

Reacties