Mourinho zegt mooie, maar ook lelijke dingen over Ajax. © Pro Shots

We hebben de persdag van Ajax achter de rug en nu is het de beurt aan Manchester United. José Mourinho braakt het liefst clichés, maar er ontsnapte toch iets opvallends uit zijn mond. De manager vindt het verkeerd dat Ajax niet vanaf het eerste moment Europa League speelt

Ajax startte de Europese campagne afgelopen zomer met het doel om de groepsfase van de Champions League te halen. Dat mislukte. In de beslissende voorronde ging de ploeg van Peter Bosz hard onderuit in Rusland, tegen FK Rostov. Het werd maar liefst 4-1.

Omdat de Champions League niet werd gehaald, resteerde voor Ajax het spelen van de Europa League. Foute boel, oordeelt Mourinho. “Ajax is een club die thuishoort in de Champions League. Ik vind het verkeerd dat een ploeg tijdens een seizoen in twee verschillende Europese toernooien kan spelen.”

“De Europa League is bedoeld voor ploegen die vanaf dag één in dit toernooi uitkomen, zoals wij met Manchester United hebben gedaan,” vervolgt hij. Overigens speelde Ajax ook vanaf de eerste dag in de Europa League, aangezien het meedeed aan de groepsfase.

Misschien wel omdat Ajax in Mourinho’s ogen in de Champions League thuishoort, is hij niet verbaast dat de ploeg van Peter Bosz in de finale staat. “Hoe kunnen jullie nou verbaasd zijn dat Ajax de finale heeft gehaald? Ik ben totaal niet verrast. De leeftijd van spelers doet er totaal niet toe, het gaat om de kwaliteit die ze hebben.”

“Ajax heeft op het juiste moment ook nog eens de juiste investering gedaan, aangevuld met de jeugdspelers die uit de fantastische opleiding komen. Het is allemaal geen toeval. Over individuele spelers ga ik niets zeggen, ik kan alleen maar foute dingen zeggen en spelers extra motiveren.”

De Portugees heeft ook nog mooie woorden over voor Peter Bosz en het werk dat hij dit seizoen bij Ajax leverde. “Ik ken Peter niet goed. Maar als ik naar Ajax kijk, zie ik het resultaat van het harde werk van een trainer. Verder houd ik er niet zo van om over collega’s te praten.”

Uiteraard kwam ook het drukke speelschema van Manchester United weer eens ter sprake en kondigde Mourinho aan dat hij, in het competitieduel met Crystal Palace, zoveel mogelijk spelers probeert te sparen. Volgens de trainer is alles bij de Mancunians voorlopig op zondag gericht, pas daarna verschuift de focus.

Mourinho deed eerder dit seizoen nogal laatdunkend over de tweederangs Europa League, maar geeft nu aan dat alles bij Manchester United erop is ingericht om de eindstrijd ook daadwerkelijk te winnen. “Vanaf het moment dat we dinsdag ons trainingscomplex verlaten, denk ik maar aan een ding: die beker winnen.”

Winst van de Europa League is voor Manchester United op alle vlakken belangrijk, omdat de club zich via de reguliere competitie allang niet meer kan plaatsen voor het kampioenenbal, euhm... miljoenenbal. Buiten dat, als het de finale verliest en dus geen Champions League gaat spelen, verliest het vanwege slechte prestaties allerlei bonussen van shirtsponsor Adidas.

“Nogmaals: als we dinsdag op reis gaan, spookt alleen het winnen van de finale nog door ons hoofd,” aldus Mourinho.

Reacties