Als Jody Lukoki op het veld staat, weet je dat je weer een leuke actie van hem kunt verwachten. De in Congo geboren Amsterdammer staat namelijk bekend om zijn frivoliteit. In plaats van de tegenstander op snelheid te kloppen, is Lukoki meer iemand van bijvoorbeeld de schaartjes. Het hoort bij hem.

Onzeker
Soms zijn die acties helemaal niet nodig en dat weet Lukoki zelf ook wel. Dat losse moet eruit. "Ik moet meer een echte, volwassen kerel worden," vertelt hij in gesprek met Ajax.nl.

Maar tegelijkertijd wil hij ook het publiek vermaken. Dat hoort er een beetje bij, vindt-ie. "Natuurlijk gaat het erom dat jouw ploeg wint, maar het publiek wil toch ook vermaakt worden en leuke dingen zien. Ik probeer daar wel op te letten."

Lukoki maakte begin 2011 zijn debuut in Ajax. In de thuiswedstrijd tegen Feyenoord (2-0) viel hij in de tachtigste minuut in voor Lorenzo Ebecilio. Het vermaken van het publiek zat er toen al in, aangezien hij Tim de Cler door de benen speelde.

Maar voor dat debuut kwam, moest hij een traject af leggen dat begon in de B1. Het duurde vier jaar voordat hij zijn eerste wedstrijd speelde in het eerste elftal. Het was niet altijd even gemakkelijk voor hem. Lukoki was zelfs een klein beetje onzeker en camoufleerde dat door vooral te spelen voor de lol. Want in de B1 gingen de allerbeste jongens in een keer door naar de A1. Hij niet.

Dat veranderde in de A2 toen hij Gery Vink als trainer had. "Hij overtuigde me ervan dat ik goed was. Dat ik kwaliteiten had waarmee ik het als voetballer ver kon schoppen. Het is fijn als je een trainer hebt die duidelijk laat merken dat jij het óók kunt halen. Ook al moet je beginnen in de A2."

Dit seizoen kwam Lukoki in negen competitiewedstrijden in actie. Dat is al meer dan hij de twee seizoen daarvoor in totaal speelde. In plaats van het traject van de B1 naar zijn debuut in Ajax 1, is hij nu bezig met een nieuw doel: doorgroeien tot een vaste waarde in het team van Frank de Boer.

Reacties