Kluivert wilde veel meer, maar moet genoeg nemen met 1 doelpunt. © Pro Shots

Jong Oranje heeft goede zaken gedaan op weg naar het EK-21 van 2019 in Italië. Op De Vijverberg werd tegen Jong Andorra de grootste overwinning in de historie van het team geboekt. 8-0 werd het maar liefst, Ajacieden Justin Kluivert en Frenkie de Jong namen allebei een goal voor hun rekening.

In aanloop naar de wedstrijd ging het vooral over de methode van coach Art Langeler, die zijn spelers te veel vrij zou geven en ongezond eten in vele mate zou toestaan. Deze geluiden werd verbaal weersproken in interviews, en vrijdagavond non-verbaal een halt toegeroepen. Jong Oranje leek gemotiveerd om de methode-Langeler te etaleren.

Andorra wilde niet meewerken aan een afslachting en maakte daarom vanaf het begin kleine overtredingen. Meermaals werd er een shirtje vastgehouden of een pootje gelicht. Overigens kon Frenkie de Jong daar wel mee leven: “Is misschien een teken dat ze je niet normaal kunnen afstoppen.”

Ook hield Andorra er een bijzondere verdedigingsstrategie op na: het leek zonder linies te spelen. Zeker in de eerste minuten zorgde dat voor wat verwarring bij de Nederlandse ploeg. Maar het kwaliteitsverschil werd al snel zichtbaar. Binnen een half uur was de wedstrijd beslist door Guus Til (1-0) en Sam Lammers (2-0).

Op slag van het half uur werd het 3-0 door Groningen-speler Oussamma Idrissi. De doelpunten vielen plots als rijpe appelen uit de lucht, wat ook bij de uitspelende ploeg bemerkt werd. Doelman Francisco Pires begon daarom met tijdrekken, iets wat de scheidsrechter onbestraft liet.

Het vertragen zorgde dat de doelpuntenstroom stopte, tijdelijk dan. Idrissi maakte namelijk na een krap uur spelen zijn tweede doelpunt. Waarna de ingevallen Richairo Zivkovic vijf minuten later trefzeker was. Het aanjagen was begonnen, Oranje rook bloed.

Met slechts enkele passes creëerde de thuisploeg een kans. En dat achter elkaar door. Zo kwam ex-Ajacied Zivkovic na vier minuten weer voor de goal. Ditmaal wist hij de doelman niet te passeren, maar anderzijds wist de doelman hem niet legitiem af te stoppen. Penalty dus, welke onberispelijk binnengeschoten werd door Bart Ramselaar: 6-0.

Toen er in minuut 73 weer een penalty gegeven werd, leek Ramselaar op te gaan voor zijn tweede doelpunt. Toch nam De Jong de strafschop. Naderhand liet hij weten toestemming aan Ramselaar gevraagd te hebben: “Hij had er al een gemaakt, een penalty. Dus ik dacht: deze gaat hij wel geven.” De dribbelaar beschaamde het vertrouwen van de PSV’er niet en schoot overtuigend raak.

Ook de laatste treffer kwam op naam van een Ajacied. Kluivert had al een assist op zijn naam, maar deelde mee in de doelpuntenvreugde door een afgeslagen bal beheerst binnen te werken.

Hoewel er na de 8-0 nog meer dan tien minuten te spelen waren, werd er niet meer gescoord. Door deze monsterzege werkt de ploeg van Art Langeler aan het doelsaldo, maar belangrijker: het staat nog steeds vijf punten achter op groepshoofd Engeland.

Reacties