De periode van Kennedy bij Ajax werd geen heel groot succes. © Pro Shots

Zweden is als het om voetbal gaat aardig anglofiel. En dus zullen de meeste Zweedse fans in de Friends Arena voor Manchester United juichen. En dat is de verkeerde club, vindt oud-Ajacied Kennedy Bakircioglu.

Door Mike van Damme

Natuurlijk is Kennedy voor Ajax, de club waar hij drie seizoenen onder contract stond. Maar dat is niet de reden dat hij vindt dat zijn landgenoten Ajax moeten aanmoedigen. Iets waarvan hij overigens niet verwacht dat het zal gebeuren.

Al sinds de jaren zeventig wordt wekelijks een Engelse wedstrijd live op tv uitgezonden in Zweden. Hele voetbalgeneraties groeiden op met Manchester United. Kennedy, die in 2012 terugkeerde bij Hammarby IF, waar hij van 1999 tot 2003 ook al speelde, hoopt juist dat Ajax als voorbeeld gaat dienen voor het Zweedse voetbal.

Al jaren stranden clubs uit het Scandinavische land, dat met IFK Göteborg een Uefa-Cupwinnaar heeft, in de voorronden van de Europese toernooien. Dit seizoen wist niet een ploeg de groepsfase te halen.

“Clubs kijken veel te weinig naar de jeugd, geven talenten veel te weinig kans,” aldus Kennedy tegenover Ajax Life. “Daardoor gaan die talenten ook veel te vroeg naar het buitenland, waar ze veelal op de bank komen te zitten. Dat is zonde, voor die spelers, maar ook voor het Zweedse voetbal.”

“Bij Ajax geven ze talenten wel een kans. Als een speler goed is op zijn vijftiende, komt hij gewoon in het eerste,” grapt Kennedy. “Serieus, van hoe Ajax het doet, kunnen we in Zweden veel leren. Het is voor ons ook de enige manier om weer mee te doen in Europa. Ajax bewijst dat nu. En dus moeten we eigenlijk allemaal voor Ajax zijn tijdens de finale.”

Reacties