Er breekt voor Ajax best wel een belangrijke speelronde aan. © Pro Shots

Garanties biedt een uitspraak ruim een week voor de aftrap natuurlijk nooit. Maar als het aan Marcel Keizer ligt, treedt Ajax ook tegen ADO Den Haag aan met zowel Kasper Dolberg als Klaas Jan Huntelaar. Los van dit alles moeten dingen wel beter.

Wat vooral hoop biedt, is dat Ajax de eerste twintig minuten tegen PEC Zwolle (3-0) aardig voetbalde. Die periode werd de bedachte tactiek goed uitgevoerd. En dat is veel waard, want het ging om de openingsfase. Dan voetbal je volgens het originele plan.

Punt is alleen dat het daarna inkakte. En dat is dus wat beter moet. “We moeten verder met de goede punten en de zwakke punten verbeteren. Of de test is geslaagd? We blijven er sowieso over nadenken. Ik weet niet of we iedere week zo spelen, maar we gaan het zeker nogmaals doen. Misschien volgende week wel,” aldus Keizer bij Ajax TV.

Volgende week staat voor Ajax het uitduel met ADO Den Haag op het programma. De selectie heeft een volle week de tijd om zich voor te bereiden. “Het is prettig in de zin van dat we volop kunnen trainen, verder niet. Ik had veel liever een druk schema met zes Europese wedstrijden erbij.”

Die trainingsweek biedt wel de kans om het systeem verder in te slijpen, zodat er niet weer een middenvelder hoeft te worden ingebracht om de orde te herstellen. Keizer: “Het is sowieso niet echt handig om in formaties te denken, maar eerder van: hoe val je aan, hoe verdedig je?”

“Kasper speelt schuin achter Klaas. Als je het toch een naam wilt geven, kom je uit bij een soort 4-3-3 met de punt naar voren. Zoals gezegd, ik was tevreden over de eerste twintig minuten maar daarna werd het steeds minder,” vervolgt de trainer.

“Vooral omdat we aan de bal slordiger werden en andere passes gaven, terwijl we eerst de vrije man konden vinden en kansen creëerden. Als je slordig bent, moet je achter de bal aanlopen. Met veel aanvallers op het veld is dat niet ideaal, middenvelders zijn daar beter in. Alleen hebben we er daar dan eentje minder van.”

Reacties