Kluivert en Riedewald in de voorbereiding op de kwalificatieduels van Jong Oranje. © Pro Shots

Met Justin Kluivert en Frenkie de Jong in de basis kwam Jong Oranje niet verder dan 1-1 in en tegen Oekraïne. Het EK 2109 in Italië is nog ver weg voor de Oranjespelers onder 21.

Coach Art Langerer was van plan andere, fitte jongens de kans te geven in het vierde EK-kwalificatieduel van Jong Oranje. Dat ging in Kiev niet ten koste van Frenkie de Jong en Justin Kluivert, die vrijdag meededen tegen Estland. Zij konden twee wedstrijden in korte tijd dus wel opbrengen - en dat is een aanwijzing dat het conditioneel wel goed zit met de Ajacieden.

De Oekraïners kwamen in de eerste helft op voorsprong, na een wat ongelukkige handsbal van Denzel Dumfries, verdediger van sc Heerenveen. De strafschop werd droog benut door Viktor Kovalenko.

In de tweede helft wist Kluivert de gelijkmaker te produceren. Gervane Kasteneer, ingevallen voor Oussama Idrissi, deed al het voorbereidende werk en Kluivert rondde beheerst en fraai af in de rechterbovenhoek. Het is zijn eerste goal in het voorportaal van het ‘grote Oranje’.

Jong Oranje verliest na dit duel voor de derde keer punten in de kwalificatie, in vier wedstrijden. Hierdoor is het EK in Italië gevoelsmatiger verder weg dan de pakweg 1200 kilometer op de landkaart. Schotland en Engeland staan nog boven Oranje. Het verschil met nummer 1 Engeland is vijf punten, met Schotland één punt. Beide opponenten hebben één duel minder gespeeld. De eerste twee teams gaan door naar het eindtoernooi.

Reacties