Het idee van de bedrukking komt van het hoofd van de facilitaire dienst. © Ajax Life

Het is vanaf zaterdag exclusief in de fanshop mogelijk om je nieuwe uitshirt te laten bedrukken. Ajax maakt gebruik van een best opvallend lettertype en het verhaal hierachter is leuk, zeker als je bedenkt dat het een Amsterdams tintje heeft.

Het lettertype is geïnspireerd op de Amsterdamse School van de jaren twintig, wat een connectie heeft met de bruggen in de stad over de grachten. Als de kleuren dan ook nog eens doen terugdenken aan 1994/1995 komt er een heleboel samen.

De overvloedige versieringen én de letters en cijfers werden opgebouwd uit hetzelfde eenvoudige zetkastmateriaal, voornamelijk lijnen. Hierdoor ontstond een hechte eenheid tussen tekst en versieringen. Het hele verhaal over Amsterdamse School lees je hier.

De Amsterdamse School is een stijl die je in alles terugvindt: gebouwen, straatmeubilair, lettertypes, meubels en gebruiksvoorwerpen. En nu dus ook op het nieuwe uitshirt van Ajax, naar een idee van Richard Wilhelm.

Wilhelm is hoofd van de facilitaire dienst bij Ajax, die al bij de club werkte toen het nog in De Meer speelde. Sterker nog, Richard en zijn vriendin woonden destijds binnen de hekken van De Meer, in een beheerderswoning op de hoek van het terrein.

Op basis van dit idee zijn Ajax en Adidas samen opgetrokken tijdens de ontwerpfase van het nieuwe uittenue en alles wat hierbij hoort. Op basis van input van Ajax komt Adidas met een ontwerp, waarna de club dit ontwerp mag beoordelen. Het licht voor het ontwerp volgens Amsterdamse School ging dus op groen.

Het nieuwe blauwe uitshirt met carbonprint kende van alle uitshirts de beste eerste verkoopdag ooit. Het uitshirt van dit seizoen en het fameuze zwartgrijze shirt met de roze strepen zijn de best verkochte uittenues ooit. Pas over een tijdje weten we of dit record wordt overtroffen.

Overigens ben je zaterdag vanaf 09.30 uur niet alleen van harte welkom in de fanshop om het uitshirt te kopen en te laten bedrukken, ook kun je op de foto met de Uefa Cup die Ajax in 1992 won. De eerste fotosessie is van 11.00 tot 12.00 uur, de tweede sessie tussen 15.00 en 16.00 uur.

Je kunt je bestelling uiteraard ook online plaatsen.n

Reacties