Enige kritiek op Bosz is terecht, de hetze van De Telegraaf overdreven. © Pro Shots

De aanval die je wist dat ging komen. Ajax heeft middenin de titelrace nog net niet met de witte vlag gezwaaid en dus moet Peter Bosz het ontgelden. Met name De Telegraaf trekt fel van leer. De Telegraaf en Bosz zijn toch al geen vriendjes.

De wakkere krant van Nederland begon al in de voorbereiding met kritiek op Bosz, die van plan zou zijn om Ajax volgens een zeer naïeve tactiek te laten voetballen. Het kostte inderdaad enige moeite om de boel op de rails te krijgen, maar het zou gekker zijn als alles vanaf het eerste oefenpotje wel als een trein ging. De krant deelt nu een flinke onvoldoende uit aan Bosz.

Slotweekpaniekaankoop Hakim Ziyech na een korte periode van gewenning bombarderen tot spelmaker leek de sleutel tot succes. Ajax ging steeds beter voetballen, maar sinds de winterstop valt het toch een beetje tegen en heeft het spel weer meer weg van de saaie wedstrijden die we gewend waren onder Frank de Boer. Ajax loopt qua doelpunten inmiddels tien stuks achter op vorig seizoen.

Daar komen nog een paar dingen bij: er springen kikkers uit de kruiwagen en die huilen stuk voor stuk uit in De Telegraaf. De krant durfde sowieso nooit kritiek te uiten op De Boer, die het veroveren van een kwartet schalen op z’n minst deels heeft te danken aan falende concurrentie. De Telegraaf rekent Bosz verder aan dat Ajax vroeg uit het KNVB-bekertoernooi vloog, iets wat De Boer ook diverse keren overkwam.

Zodra PSV en Feyenoord over een geheel seizoen een serieus aantal punten weten te pakken, lukt het Ajax niet meer om kampioen te worden. De puntenaantallen onder De Boer vielen vies tegen, zoals ook wel blijkt uit diverse statistieken. Meestal is de huidige score van 63 punten uit 27 wedstrijden voldoende om koploper te zijn of hier dicht bij in de buurt te komen, net als dat De Boers laatste score van 34-82 heus kampioenswaardig is.

Het waarschijnlijke mislopen van het kampioenschap is voor de krant ook weer reden om over de opleiding te beginnen. Bosz zou te weinig oog hebben voor jeugdspelers als Bazoer, El Ghazi, Tete en Riedewald, die inderdaad weinig speeltijd krijgen maar ook hun kansen niet echt grijpen als ze wel worden ingezet.

Vergeet ook niet dat Bazoer en El Ghazi onder De Boer al op de bank kwamen te zitten. En hoe slecht Bertrand Traoré en Amin Younes – al steekt de Duitser anno 2017 best in goede vorm – ook spelen, serieuze alternatieven zijn er niet. El Ghazi is een doodloper, Vaclav Cerny en Pelle Clement zijn gewoon niet goed genoeg. Of nog niet. En wat mag je nou precies verwachten van een zeventienjarige Justin Kluivert? Het aantrekken van David Neres is een geval apart.

Buiten dat is Bosz heus niet te beroerd om jongens als Kasper Dolberg (19) en Matthijs de Ligt (17) het volste vertrouwen te geven, dus het is soms ook maar net of je zaken naar beneden of boven wilt afronden. Feit is wel dat Bosz maar weinig wisselingen doorvoert en Ajax erg afhankelijk is en blijft van jongelingen, die vermoeid raken gedurende hun eerste seizoen aan de Nederlandse top.

Het is daarom iets te gemakkelijk om Bosz af te schilderen als loser, zoals gebeurt in een column in De Telegraaf, want de balans van de selectie is ook niet optimaal. Dat is voor iedereen duidelijk en al tijden bekend. Er zijn voorin gewoon weinig echt goede opties en het is niet Bosz, maar Marc Overmars die verantwoordelijk is voor de samenstelling van de selectie.

Opmerkingen in De Telegraaf over Overmars blijven doorgaans beperkt tot geldzaken. Wisten jullie bijvoorbeeld dat Dolberg voor 300.000 euro werd gekocht van Silkeborg en dat Ajax voor 35 miljoen euro heeft geïnvesteerd? Vast wel, het staat haast wekelijks in de krant. Al lezen we weer nergens dat Neres ondanks zijn prijskaartje van 12 miljoen euro geen directe versterking is. Lang niet alle toevoegingen aan de selectie of koopjes van Overmars voldoen en er werd ook voor 85 miljoen euro verkocht.

Kortom, het is een beetje gemakkelijk en oneerlijk om alles maar op Bosz af te schuiven en hem een loser te noemen omdat hij met verschillende subtoppers geen prijzen won. Toch verwachten we vanuit Telegraafhoek de komende tijd eigenlijk alleen maar meer van hetzelfde, nu Ajax slechts nog de Europa League heeft om het seizoen van glans te voorzien.

Reacties