Dit beeld zien we in Gelsenkirchen graag weer. © De Brouwer

Wat hebben we genoten van Ajax - Schalke 04! Om te zorgen dat die ontmoeting de boeken in gaat als een unaniem belachelijk groot succes moet donderdag ook worden gepresteerd. Dat gaat niet zonder goede voorbereiding. Daarom hebben we drie dingen verzameld die je moet weten over Schalke - Ajax.

Nederlandse clubs presteren slecht in Gelsenkirchen
Youri Mulder leerde de Duitsers in aanloop naar de heenwedstrijd een Nederlands spreekwoord. Schalke moest Ajax niet onderschatten, want dan zouden ze wel eens von einer kalten Kirmes zurückkommen. Daar willen wij nu nog graag een spreekwoord aan toevoegen, dit keer voor Ajax: für den Bären geschossen wird, sollten Sie die Haut nicht verkaufen. Met andere woorden: we moeten niet te vroeg juichen. De uitgangspositie is goed, maar Ajax moet nog zeker negentig minuten lang alles geven.

We zijn dan ook behoorlijk zenuwachtig. Helemaal nadat we deze statistiek zagen. Schalke doet het in eigen huis altijd goed tegen Nederlandse clubs. Sterker nog: van de drie keer dat Schalke in Gelsenkirchen tegen de westerburen speelde, zette het altijd een uitslag neer die donderdagavond ook genoeg zou zijn om door te bekeren. Roda JC (1996/1997) en PSV (2005/2006) verloren met 3-0. FC Twente ging er vijf seizoenen geleden tegen hun vrienden met 4-1 af, dat na een 1-0-overwinning in eigen huis. Het is nu aan Ajax om af te rekenen met deze statistiek.

Vijf Ajacieden op scherp
Vijf Ajacieden moeten donderdagavond extra voorzichtig zijn, ze staan allemaal op scherp. Andre Onana, Davinson Sánchez, Kenny Tete, Nick Viergever en Davy Klaassen missen bij een gele kaart de heenwedstrijd in de eventuele, mogelijke halve finales.

Maar de kans is klein dat Peter Bosz het er met zijn spelers over gaat hebben, vorige week deed hij dat in ieder geval niet. “Nee,” was toen het korte maar duidelijke antwoord van de trainer op de vraag van Ajax Life of hij het in de voorbespreking nog over de gele kaarten gaat hebben. Het is voor de trainer geen thema. Voor de wedstrijd in Gelsenkirchen zijn geen Ajacieden geschorst. Bij Schalke zit verdediger Thilo Kehrer wel een schorsing uit.

Ontspannen
Het gekke is dat je in aanloop naar de return zo weinig merkt van de spanning. De euforie van donderdagavond en vrijdagochtend heeft heus plaatsgemaakt voor kriebels, maar daar was rondom de afsluitende training weinig van te merken. Er werd vooral gelachen. Een heleboel. Alsof een groep vrienden op uitje is. En er toevallig een wedstrijdje op het programma staat. Niemand die verder moeilijk doet.

Het grootste punt van zorg tijdens de laatste training was een verloren bal. Bij het tellen van de ballenzakken bleek er eentje te missen. En die kon niet worden gevonden. We weten eerlijk gezegd niet hoe het is afgelopen, er werd nog druk gezocht toen we weg moesten van de tribune. Maar als dit de grote problemen zijn, wat wil je dan nog meer?

Schalke 04 - Ajax begint donderdag om 21.05 uur en de wedstrijd staat onder leiding van de Roemeen Ovidiu Hategan.

Reacties