De Ridder in Portugal in een trainingspak van Ajax. © Ajax Images

In 2015 stopte Daniël de Ridder met voetballen. De vraag was al snel: wat nu? Dat is de voormalige buitenspeler aan het uitzoeken. Bij de Ajax Vrouwen, nu op trainingskamp in Portugal.

De Ridder was voor de voetballiefhebbers al zichtbaar bij de NOS. Welbespraakt en doordacht gaf hij z’n mening over voetbal. En hij was 'van de straat'. De Ridder: “Het zwarte gat, waar iedereen over praat, is reëel. Het is niet zo erg als het klinkt maar je hebt ineens veel vrije tijd. Gelukkig kwam heel snel de NOS, waar ik nu analist ben. Dit is voor mij een periode waarin ik aan het verschillende kanten van mijzelf aan het ontdekken ben.”

In het verhaal op het digitale thuis van Ajax lees je dat De Ridder niet blind ergens instapt. Dat hij nu in Portugal is en meekijkt in de keuken van de Ajax Vrouwen, moeten we vooral zien als een snuffelstage. “Ik wil niet zomaar trainer worden omdat ik prof ben geweest. Als ik het ga doen moet ik er ook potentie in zien. Aan het einde van dit seizoen ga ik evalueren en kijken of ik er een staartje aan kan geven, eventueel in de vorm van een cursus.”

'Een goed paard maakt nog geen goede ruiter' is een bekende uitspraak van Co Adriaanse, verantwoordelijk voor Ajax' jeugdopleiding toen De Ridder daar speelde. Ook hij ziet dat ex-profs niet meteen geschikt zijn als trainer. “Ik denk dat het trainersvak een onderschat beroep is. Veel oud-voetballers worden naar mijn mening te snel trainer omdat ze zoveel van het spel houden en denken dat ze het kunnen. Ik vind dat je als trainer heel andere eigenschappen nodig hebt dan als speler.” 

“De beste spelers met wie ik heb gewerkt waren namelijk erg in zichzelf gericht, die hadden één doel voor ogen en hadden weinig gevoeligheden van buitenaf. Als trainer heb je juist empathisch vermogen nodig en moet je sociaal capabel zijn, dan kan je beter presteren en meer van elkaar vragen. Daarna komt pas het tactische gedeelte.”

Klinkt allemaal verstandig. We zijn benieuwd waar het carrièrepad van de inmiddels 33-jarige De Ridder heen leidt.

Reacties