Zo af en toe komt nog steeds de supporter in De Ligt naar boven. © Pro Shots

Voor de oude generatie is 1995 het hoogtepunt als Ajaxsupporter, bij jongelingen luidt 15 mei 2011 het antwoord als wordt gevraagd naar hun mooiste moment. Hopelijk kunnen we 2017 spoedig aan dat lijstje toevoegen, met minimaal een halve finale. Matthijs de Ligt hoopt het uiteraard van harte.

Door Kevin Van Nunen

Niet alleen liggen de hoogtepunten van 1995 en 2011 veel te ver uit elkaar, ook is er een groot verschil: het ene moment was Ajax de beste van de wereld, het andere moment won Ajax na lange tijd weer eens een landstitel. In Europees verband was er slechts een korte opleving, onder Ronald Koeman.

Wie weet spraken we over een jaar of tien nog steeds over de wedstrijden die Ajax dit seizoen op donderdag voetbalt. De Ligt hoopt het alvast van harte. “Als je zeventien jaar bent en je speelt zo'n heenwedstrijd in de kwartfinales van de Europa League, dan is dat fantastisch,” deelt hij met Ajax Life.

“Ik ben zelf ook supporter geweest en maakte nooit mee dat Ajax zo ver kwam. Als we hier over tien jaar nog steeds over praten, dan is dat mooi. Dat zullen we over tien jaar zien. Of mijn naam dan wordt genoemd? Ik stond tegen Schalke 04 niet op de elftalfoto, wel op de juichplaten. Mijn naam stond in ieder geval op het wedstrijdformulier, dus dat is mooi.”

De Ligt viel in de Arena prima in en zo'n goede prestatie wordt in Gelsenkirchen opnieuw verwacht, maar dan waarschijnlijk vanaf de eerste minuut. Vanwege de blessure van Daley Sinkgraven komt er een plekje vrij in de laatste lijn van Ajax.

“De club en ik mogen trots zijn, maar we speelden pas één goede wedstrijd. De return komt nog. Hopelijk kunnen we daar met net zo veel voldoening op terugkijken. Als we het nog weggeven, ligt het niet aan al die gemiste kansen. Dan hebben we in Duitsland gewoon een heel slechte wedstrijd gespeeld,” aldus De Ligt.

Of Ajax nou wel of niet de halve finales haalt, Europa is eindelijk weer eens lyrisch over de vele jongelingen die barsten van het talent. Ook De Ligt is zo'n talent. “De Europa League wordt ook in het buitenland bekeken en het is mooi dat we met Ajax zo'n indruk maken. Wat ik ervan vind dat mijn naam wordt gelinkt aan grote clubs? Ik krijg het niet eens mee, maar het is leuk om te horen. Ik doe bij Ajax zo goed mogelijk mijn best en denk nog lang niet aan een volgende stap.”

Reacties