Heerlijk hoe De Ligt het bereiken van de laatste acht viert! © Pro Shots

Matthijs de Ligt was op basis van het tweeluik met FC Kopenhagen misschien wel de meest opvallende speler aan Ajaxzijde. De verdediger kreeg de ene keer de voorkeur vanwege schorsingen en de andere keer op basis van kwaliteit. Hij maakte het waar.

Door Kevin Van Nunen

Het zeventienjarige product uit de eigen opleiding was in Denemarken nog schuldig aan de 2-1, vanwege een verloren kopduel. Maar in de Amsterdam Arena zette De Ligt alles recht. Hij deed werkelijk niets fout en werd zelfs verkozen tot Ajacied van de Wedstrijd.

“De supporters waren zo hard aan het zingen dat ik het helemaal niet hoorde. Ik had het dus niet echt door, tot ik het op het scherm zag. We moesten nog vier minuten knokken, want we maakten het maar niet af. Ik kon er nog niet echt van genieten,” aldus De Ligt tegenover onder meer Ajax Life.

De Ligt ging tussen het laatste fluitsignaal en de start van de ereronde volledig uit zijn dak, zoals je op de bovenstaande foto kunt zien. Het beeld op de tribunes was precies hetzelfde. “Ik riep nog naar Lasse Schöne: dit is voor mij de eerste keer in een disco.”

Toevallig vertelde De Ligt recent in een interview met het Algemeen Dagblad dat hij nog nooit een discotheek van binnen had gezien. “Ik ben van jongs af aan supporter van Ajax, ken alle liedjes die worden gezongen. Ik vind dat geweldig en ging mee in het ritme. Het is geweldig om zo’n wedstrijd te winnen en dan moet je er ook een beetje van genieten.”

De Ligt wilde na zijn foutloze partij niet spreken van revanche op zichzelf. Maar je moet het natuurlijk wel maar even doen. Termen als Frank de Boertje en Veltmannetje zijn niet zomaar ontstaan, maar een De Ligtje staat voorlopig voor iets heel anders.

“Gelukkig, haha. Kijk, iedereen maakt wel eens een foutje. Maar het gaat erom dat je ervan leert. De ene keer krijg je positieve kritiek, de andere keer is het negatief. Daar moet je gewoon mee omgaan. Het gaat mij niet om revanche, ik wilde gewoon zo goed mogelijk spelen. Ik ging vorige week in de fout, uiteindelijk moet je zorgen dat je het herstelt.”

Overigens is inmiddels bekend geworden dat De Ligt is opgeroepen voor het Nederlands elftal. De verdediger kan de jongste debutant worden sinds de Tweede Wereldoorlog.

Reacties