De Ligt kwam als jochie al als supporter in de Johan Cruijff Arena. © Familie De Ligt

Soms staat er bij Ajax een speler op het veld die net zo goed supporter op de tribune had kunnen zijn. Davy Klaassen was zo’n speler en hij heeft direct na zijn vertrek in Matthijs de Ligt een meer dan waardige opvolger.

Door Mike van Damme en Kevin Van Nunen

De Ligt vestigde zijn reputatie vorig seizoen, vooral rondom de Europese wedstrijden. De verdediger schreeuwde zowel na de thuis- als uitwedstrijd tegen Olympique Lyon de aanwezige supporters toe en ging twee keer met een schorre stem naar huis.

Hij weet nog steeds niet hoe hij op het idee kwam om na Lyon-uit voor het uitvak te gaan staan. “Ik ben na een wedstrijd altijd wel emotioneel. We hadden op dat moment de finale van de Europa League gehaald, dus we waren allemaal door het dolle,” aldus De Ligt in de nieuwe papieren editie van Ajax Life.

“Sommige spelers deden een dansje in de kleedkamer, ik kon mijn energie goed kwijt in het zingen met de supporters. Ik vond het leuk om te doen en kreeg er veel reacties op. Mensen vonden het grappig, maar waren ook verbaasd. Buiten het veld ben ik meestal een rustige jongen.”

“Mijn ouders waren minder verrast, want als ik thuis voetbal keek, begon ik ook vaak tegen de televisie te schreeuwen als het spannend werd. Ik heb kilometers door het huis gerend uit blijdschap en frustratie.”

Dit seizoen zong De Ligt nog maar weinig liedjes met de supporters. In plaats daarvan stond hij na het laatste fluitsignaal met zijn handen in zijn zij in de middencirkel, na de thuisnederlaag tegen Rosenborg BK. Ook in Noorwegen liep het fout af.

De Ligt: “Ik weet hoe fans zich voelen na zo’n wedstrijd. Die teleurstelling voel ik zelf ook. Ik kon vroeger enorm balen als Ajax verloor. Ik weet nog dat Ajax in 2008 van FC Volendam verloor in het bekertoernooi. Ik ging huilend naar bed. Ik vond dat verschrikkelijk.”

Als voetballer kan hij die teleurstelling gemakkelijker van zich afzetten, merkt hij. “Als fan baal je van een nederlaag tot de volgende wedstrijd er is, als spelers kunnen we dat niet doen. Dan moet de knop om, telt alleen de volgende wedstrijd. Dat is soms lastig, niet alleen na een nederlaag.”

Wil je het volledige interview met Matthijs de Ligt lezen? Sla dan de nieuwste krant open, die vrijdag werd bezorgd. Als je onze krant nog niet ontvangt, kunnen we je aanraden om lid te worden van de Supportersvereniging Ajax!

Reacties