Bosz bleef kalm, analyseren en hield hoop. © Pro Shots

Ajax ging tot het gaatje en zit voor het eerst sinds twintig jaar weer eens bij de laatste vier ploegen in een Europees toernooi. Peter Bosz was na afloop trots, trots en nog eens trots op zijn jongens.

Door Sander Zeldenrijk

Of Bosz eigenlijk zelf nog wel nog in een goede afloop geloofde bij een 3-0-achterstand en met een man minder? “Dat het lastig werd was duidelijk, maar we hebben karakter getoond. Natuurlijk hield ik geloof. Als ik dat niet doe, hoe moeten die jongens het dan doen? Maar dat het moeilijk zou worden, wist ik ook.”

De trainer erkende dat Ajax niet zijn beste voetbal had gespeeld. “Het is vaak moeilijk om daar een vinger achter te krijgen, maar ik denk dat een aantal spelers te bang was om in dit stadion de vrije man in te spelen. Dat kon namelijk wel, want Lasse was steeds vrij. Dat lieten we na en daarom bleven we onder druk staan. Dat ze gingen stormen wisten we, maar wij kunnen veel beter.”

In Eindhoven en Rotterdam zal met tevredenheid zijn geconstateerd dat Ajax in Gelsenkirchen een slijtageslag van 120 minuten leverde. “Dit was een hele zware wedstrijd. We hebben met tien man moeten vechten. Af en toe waren we iets te veel aan het vechten, want na de 3-1 zag ik Davinson ook mee naar voren sprinten, terwijl we toen beter de 3-1 hadden kunnen vasthouden. Maar goed, het tekent wel je karakter als ploeg wanneer je nog die tweede goal scoort. Het geeft ook wel aan dat onze ploeg fysiek goed in elkaar steekt.”

Toch hoeft deze midweekse kraker geen negatieve gevolgen te hebben. “Natuurlijk, twee dagen om te herstellen is weinig. Dat snap ik, maar aan de andere kant geeft dit onze spelers ook wel energie. Als je de halve finales bereikt mag je trots zijn. Dat ben ik ook op de jongens. We hebben veel jonge en onervaren spelers. Dat we dit hebben kunnen omdraaien, maakt me waanzinnig trots en bovendien is het goed voor het Nederlands voetbal.”

Bosz sprak geen voorkeur uit voor een van de overgebleven tegenstanders. “Ik speel liever niet tegen Celta, want die hebben we al gehad en die andere twee (Olympique Lyon en Manchester United) niet. We gaan het vrijdag gewoon afwachten. Ik ken die laatste twee ploegen nu nog niet goed genoeg. Als ik analyseer wil ik de details, zodat ik weet waar we ze pijn kunnen doen.”

Reacties