Wie A zegt, moet eigenlijk ook B zeggen. Bosz laat dat na. © Pro Shots

Hoe valt het toch te verklaren dat Ajax twee keer zo slecht voor de dag komt, middenin de titelrace? Dit keer speelde Ajax nog een midweekse Europese wedstrijd, maar dat wil Peter Bosz niet als een excuus aanvoeren. De trainer wil sowieso niet naar excuses zoeken.

Ajax heeft het kampioenschap in 2017 precies een uurtje lang in eigen hand gehad, maar inmiddels is het de vraag of de witte vlag tevoorschijn moet komen. Zo ver wil Bosz nog niet gaan. “Nee,” is zijn stellige antwoord als de NOS hem vraagt of het gelopen koers is.

“We hebben het onszelf niet gemakkelijker gemaakt, maar je vroeg of de titelrace is gespeeld. Nee dus,” zegt Bosz in gesprek met de interviewer van de NOS. Zelfs zonder te weten dat Excelsior - Ajax in 1-1 is geëindigd, krijg je op basis van de video wel door dat hier geen winnende trainer staat.

Waarom speelt Ajax opnieuw zo slecht, terwijl iedereen weet hoe belangrijk de drie punten deze weken zijn? Het is een vraag waarop ook Bosz het antwoord niet direct heeft. Er spelen wel wat omstandigheden mee, maar daar wil hij niet over uitweiden omdat het kan overkomen als zoeken naar excuses.

“Als ik zeg waar ik aan denk, klinkt het al snel als een excuus. Dus ik ga het niet zeggen. Ik denk niet dat het een kwestie is van verkeerde instelling. Iedereen was doordrongen van het feit dat we moesten winnen,” vervolgt Bosz.

“Of het meespeelt dat we donderdag volle bak hebben gespeeld? Daar heb ik geen boodschap aan, ik vind dat je hier gewoon moet winnen. We waren, op alle fronten, niet goed genoeg en dan speel je een wedstrijd zoals je hebt gezien. Kwaliteit? Ook niet, je moet aan andere dingen denken.”

Een beetje kinderachtig is het wel dat Bosz daarna niet wil zeggen aan welke 'andere dingen' hij denkt. Het stroeve kunstgrasveld dan misschien? “Het veld speelt een rol, maar dat is ook alweer een excuus. Iedereen heeft het gezien, dan hoef ik het niet als een excuus te gebruiken.”

Grote kans overigens dat het stroeve veld wel degelijk een van die 'andere dingen' is waar Bosz aan denk. De technische staf haalde in de rust Davinson Sánchez naar de kant, omdat de Colombiaan totaal niet uit de voeten kon op het plastic en veel slechter speelde dan we van hem zijn gewend.

Reacties