Tijdens de training was het stadion nog grotendeels leeg, dat is donderdag anders. © Pro Shots

Ajax gaat voor de tweede keer in twee jaar op bezoek bij Legia Warschau. Weer in het kader van de zestiende finales van de Europa League. Toch is er een groot verschil: vorige keer was het stadion leeg, nu zitten er gewoon supporters op de tribune. Waar eerder bij een Europees uitduel dan nog wel eens het woord ‘heksenketel’ viel, lijken Peter Bosz en Daley Sinkgraven nu niet echt onder de indruk.

Door Niels Pach

Sinkgraven was er twee jaar geleden al bij en heeft dus vergelijkingsmateriaal. En ondanks dat de supporters van Legia bekend staan als – op zijn zachts gezegd – fanatiek, denkt de linksback niet dat Ajax door de volle tribunes anders gaat voetballen. “Ik denk niet dat dat het spel beïnvloedt,” zegt hij tegen Ajax Life.

Bosz kan alleen maar tevreden zijn met dit antwoord van zijn speler. Bosz laat regelmatig weten dat wie de tegenstander ook is en hoe fanatiek de mensen op de tribune ook zijn, hij niet afwijkt van zijn strijdplan. In elke situatie is het de bedoeling dat zijn team de tegenstander onder druk zet.

Toch zijn er voor Bosz wel verschillen tussen voetballen in een vol of leeg stadion. “Een wedstrijd zonder publiek is voor mij vaak een spookwedstrijd, dat is toch anders. Het publiek zou een factor kunnen zijn.”

Dat betekent overigens niet dat vijandige sfeer een onderwerp is tijdens de voorbespreking. “Ik neem het niet extra mee. De jongens hebben zo veel ervaring ondertussen, bijvoorbeeld Panathinaikos en PAOK. Maar ook de jaren hiervoor hebben de jongens als zo veel ervaring met spelen in dit soort stadions dat ik niet het gevoel heb dat ze daarvan onder de indruk zijn.”

Reacties