Ondanks de nederlaag vermaakte Boer zich prima in de Johan Cruijff Arena. © Pro Shots

PEC Zwolle nam diverse oude bekenden mee naar de Johan Cruijff Arena en met name Diederik Boer leek zich goed te vermaken. Dit ondanks de duidelijke nederlaag van 3-0 op bezoek bij Ajax. De doelman herkende niet veel terug van het spel van vorig seizoen onder Peter Bosz.

Door Kevin Van Nunen

Er is tijdens de zomer een heleboel veranderd bij Ajax. Van een trainerswissel tot bepalende spelers die vertrokken en Appie Nouri die wegviel. De gevolgen stapelen zich op. Ajax is in de eerste fase van het seizoen nog duidelijk zoekende, al was dat vorig jaar onder Bosz niet anders.

Een ding staat wel vast: het is Ajax niet gelukt om verder te bouwen op de fundering die Bosz heeft gelegd. “Ik vond het druk zetten niet volle bak, zoals het onder Bosz wel was,” meldt Boer na enig doorvragen over de verschillen in gesprek met Ajax Life.

“Er werd vorig seizoen soms druk gezet alsof we kamikaze wilden plegen, waarbij het hele team vooruit ging. We hadden nu best veel mogelijkheden om ertussendoor te spelen en eruit te komen. Onze keel werd niet dichtgeknepen, we konden best vaak doorvoetballen via het middenveld.”

Boer was bij Ajax slechts stand-in en nooit serieus in beeld voor een rol onder de lat, maar hij wist zich zaterdag in het keepersshirt van PEC alsnog te onderscheiden in de Arena. Boer stopte een penalty van Hakim Ziyech.

“Je doet wat, je gokt wat. Ik probeer bij een speler in zijn hoofd te komen. We hebben veel samen getraind vorig jaar, ook op penalty's. Ik had wel een idee en dacht erover na, maar er komt ook een beetje geluk bij kijken. Ik weet niet of Ziyech slecht is in het uitkiezen van een hoek, al vreesde ik niet echt voor een Panenka.”

De doelman sprak van een terechte penalty, maar baarde opzien door na een lichte overtreding op Justin Kluivert scheids Gözübüyük een knuffel te geven. “De strafschop was terecht, maar hij moet niet bij ieder tikkie fluiten. Een beetje mannelijk mag, laat spelen. Na elk duwtje was het fuut, fuut, fuut. Hij was het niet met me eens. Maar goed, Lindhout was het laatst ook niet met me eens en die floot vervolgens twee keer een potje in de Jupiler League.”

Boer regelde in de catacomben ook nog een Ajaxshirtje voor de verzorger van PEC. “Die was van Viergevert en ging inderdaad naar mij,” merkte Boer op, inclusief toevoeging. “De verzorger had een shirtje nodig en ik zei: we regelen wel wat. Viergever is altijd van het weggeven. Shirtjes bijvoorbeeld. En corners ook wel eens.”

Reacties