Christian Eriksen twijfelt of hij zijn contract moet verlengen. Twee landstitels gepakt. Opnieuw een avontuur in de Champions League. Misschien wordt het na drie jaar in het eerste van Ajax tijd voor iets nieuws.

Eind vorig seizoen twijfelde Eriksen over heel andere dingen. Ajax was net voor de tweede keer op rij kampioen geworden, maar aan een transfer dacht hij nog niet. Wel aan een nieuwe auto. Een iets grotere Mercedes. Dat had hij wel verdiend, ook al is hij pas twintig jaar oud, vond de Deen. Hier staat het filmpje.

De centjes zijn geen probleem. Waar wij een tweedehands auto kopen, twijfelen over ingebouwde navigatie of sparen voor een nieuwe, kan Eriksen wel drie Mercedessen kopen. Bladert hij thuis op de bank het boekje door met alle nieuwe modellen erin, vergelijkt hij de recensies op internet? Natuurlijk zijn de beoordelingen over een C-coupe positief. Een proefrit dan?

Wie twijfelt over zo'n aankoop, leest de verschillende reviews wel een paar keer. Op zoek naar de reden om het niet te doen. Dat ene grote nadeel. Eigenlijk weet je al zeker dat je het wel wilt, maar je hebt dat laatste duwtje nodig om helemaal overtuigd te raken. Om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt voordat je een grote uitgave doet. Dat er twee weken later niet plotseling een beter model beschikbaar is.

Iets nieuws dus. Misschien wordt het daar tijd voor. Bestaan er ook brochures voor een mogelijke transfer, kun je die gratis aanvragen bij Manchester United, Manchester City en Liverpool? Clubs uit de categorie C-coupe. Van die gelikte boekjes op mooi papier waarin de voordelen worden benadrukt en slechts ruimte lijkt voor mooie woorden. Pas achterin staat wat wel en niet is inbegrepen, de kleine lettertjes en aanvullende voorwaarden.

Bij de pluspunten staan ongetwijfeld die twee, drie geniale momenten per wedstrijd van Eriksen. Assists, steekballetjes. Schitteren in de mooiste en grootste stadions. Lees ook de kleine lettertjes over onbegrijpelijk balverlies. In Zwolle ook weer twee of drie keer. Zomaar, op randje zestien of aan de zijlijn. Denk terug aan die schouderduw van de sterke Vincent Kompany en het fysieke duel dat je kansloos verloor. City en United bieden geen proefritten aan.

Pak de reviews erbij, Christian. Niet alleen van de clubs die gouden bergen beloven, maar ook van jezelf. En van de vele grote talenten die te jong bleken voor de sprong naar de Europese top. Zoek die ene goede reden het niet te doen. Nu niet. Nog niet. Leg die mooie boekjes uit Engeland even terug in de kast en denk terug aan de weloverwogen keuze die je maakte om bij Ajax een betere voetballer te worden. De Toekomst kwam als beste uit alle recensies die je geduldig las.

Bedenk goed dat je werd beschouwd als een talent van achttien, negentien jaar en nog steeds pas twintig bent. Foutjes maken mocht. Dat is afgelopen. Door het 'openhouden van je opties'. Je bent talent af en de lat gaat omhoog. De benadering wordt anders. Nieuw. Vanaf nu luidt de vraag: is Eriksen klaar voor een basisplaats bij een topclub in de Premier League?

Bereid je voor op kritische beoordelingen.

De redactie van Ajax Life houdt dit seizoen een blog bij. Deze is geschreven door Kevin Van Nunen. Kevin wil Eriksen graag iedere week zien uitblinken in Ajaxshirt voordat hij vertrekt.

Reacties