'Jari Litmanen terug bij Ajax', is altijd een fijne openingszin voor Ajacieden. De voetballende Fin, inmiddels 41, is drie dagen in Nederland om de documentaire 'Kuningas Litmanen' (vrij vertaald Koning Litmanen) te promoten. Alle voorstellingen zijn uitverkocht en ook in Finland was de lancering een groot succes. Speciaal voor de gelegenheid belegde zijn vriend en teammanager David Endt een persconferentie op De Toekomst.

Ik moest er heen. Zag Jari debuteren in De Meer, juichte bij vele fraaie treffers en mocht hem jaren later als journalist een paar keer uitgebreid interviewen. De eerste keer voor de Ajax Life-rubriek 'Bob ontmoet', met wijlen Bobby Haarms. Bob kon vele anekdotes vertellen over de man die hij vaak topfit trainde na weer een fysieke tegenslag.

Hij vertelde ze op de redactie, waar hij na zijn officiële vertrek bij Ajax, nog graag langs kwam om zijn visie te geven op de gang van zaken bij Ajax. "Jari is een ideale hersteltrainer voor de toekomst. Hij kent al mijn oefeningen", lachte Bob.

Voor Ajax Life zocht ik Jari ook op in Finland, Lahti om precies te zijn. Ik wilde meer over hem weten. Waar groeide hij op? Wat heeft hem gevormd tot wat hij nu is? Voor die reportage kreeg ik een piepklein inkijkje in zijn privé-leven. Dat wil zeggen: ik maakte hem voor het eerst naast het voetbalveld mee. De selectie van FC Lahti deed die dag aan teambuilding, inclusief tennistoernooi en afsluitende barbecue. Jari tenniste niet mee, geblesseerd.

Zijn jeugdvrienden Tommie Kautonen, Juha Koskinen en trainer Harri Kampman waren ook van de partij. 's Avonds namen de spelers een afzakkertje in het vrij stille centrum van Lahti. Ik mocht mee en merkte hoe diepgeworteld het respect voor Jari was. De spelers vertelden honderduit over hun ploeggenoot, die zelf schitterde door afwezigheid. Ik merkte ook dat ze allemaal droomden van de stap naar Ajax en hoe ze dat het best konden aanpakken. 'Ajax heeft de beste scout in Finland', bedacht ik me.

Speculaties

Bovenstaande herinneringen flitsen door me heen, terwijl Jari allerlei vragen in het zaaltje beantwoordt. De oud-Ajacied is 'ouderwets' in vorm. Zegt niets definitiefs over zijn toekomst, voedt de speculaties met een knipoog door te stellen dat zijn kinderen vanaf hun negende pas in de Ajaxopleiding terecht kunnen. Hij vertelt dat hij de afgelopen anderhalf jaar meewerkte aan de docu, omdat hij het leuk vond en zo'n verhaal misschien wel goed is voor het Finse voetbal. Een testament, in de vorm van een biografie, sloot hij overigens ook niet uit.

Na het officiële vragenrondje vroeg ik hem in kleiner gezelschap of Bobby ook in de documentaire verwerkt was. Jari liet even een stilte vallen en antwoordde toen 'nee'. "Als ze hem nog hadden kunnen interviewen, hadden ze dat zeker gedaan." Hij leek er niet blij mee, maar wilde er ook niet al te veel over zeggen. Hij heeft de documentaire niet gemaakt en er zijn ongetwijfeld veel meer zaken die het niet gered hebben. Aan materiaal geen gebrek. Kuningas Litmanen gaat immers over zijn loopbaan en niet louter Ajax.

Ik liet het even bezinken. Geen Bobby...een ontnuchterend antwoord van een nuchtere Fin. Hopelijk maakt het bonusmateriaal bij een dvd - waarvoor in Nederland zeker een markt is - dit straks goed.

De redactie van Ajax Life houdt dit seizoen een blog bij. Deze is geschreven door hoofdredacteur Sander Zeldenrijk.

Reacties