Wat is het ware gezicht van Dennis Bergkamp binnen Ajax? © Pro Shots

Al tijden ligt Dennis Bergkamp bij vlagen onder vuur bij Ajax. Zo zou hij een grote rol gespeeld hebben in de breuk met Peter Bosz. Steeds weer drijft het beeld boven dat de oud-speler de touwtjes in handen heeft binnen Ajax. Tegenover Voetbal Inside verwijst hij de kritieken naar het rijk der fabelen. “Dat zijn aannames.”

Oktober jongstleden leek ook het publiek tegen Bergkamp te kiezen, door hem en Hennie Spijkerman in De Koel weinig vleiend toe te zingen. “Met het geld van de NV gebeurt al jaren niets meer mee. Naar Ajax, naar Ajax daar wil dus niemand heen. Want Dennis en Hennie die zijn toch het probleem.”

In september meende Johan Derksen nog dat Bergkamp achter de schermen de dienst uitmaakt. “Bergkamp is het geniepigst. Hij blijft altijd uit beeld, terwijl hij aan de touwtjes trekt en bij elke beslissing betrokken is.” Later die maand deed ook het Algemeen Dagblad een duit in het zakje. Bergkamp zou ook ruzie gemaakt hebben met voormalig assistent Orlando Trustfull en voormalig boezemvriend Wim Jonk.

Afgezien van één interview met Voetbal International laat Bergkamp het na om in de verdediging te schieten. Voor de camera’s van VI maakt hij er nu dan toch een paar woorden aan vuil. “Ik weet precies wat onzin is en wat terecht is. Dat verhoudt zich ongeveer 99 tot 1 procent, met die ene procent kan ik wat. Daar probeer ik beter van te worden. Mensen moeten eerst precies weten hoe het zit, daar maak ik me niet druk om.”

Invloedrijk of niet, feitelijk gezien heeft de ex-speler van Ajax, Internazionale en Arsenal twee titels: assistent-trainer en lid van het technisch hart. Vanuit die laatste positie zou hij ook de aanstelling van Marcel Keizer doorgedrukt hebben, waardoor de relatie met Marc Overmars, die liever een ervaren coach zag komen, bekoeld zou zijn.

Ondanks alle kritiek vertrouwt Bergkamp op zijn grenzeloze zelfkennis. “Ik weet hoe ik als voetballer was. Ik wist als beste of ik goed had gespeeld of dat ik slecht had gespeeld. Dat weet ik nu ook. Ik weet precies wat mijn taak is en die probeer ik zo goed mogelijk uit te voeren. Daar ben ik nog steeds tevreden over.”

Reacties