Wat zou het mooi zijn als we dit weer twee maal zien! © Pro Shots

Er komen schermen op het Museumplein. En hopelijk vertonen die schermen donderdag alle hoogtepunten van de finale van de Europa League. Als Ajax wint, volgt er op het Museumplein ook een huldiging. Die begint vroeg in de avond, rond 18.00 uur.

De Ajacieden moeten Manchester United natuurlijk eerst nog even zien te verslaan in de finale, maar je ontkomt er niet aan een beetje vooruit te denken. Dat doen ze net zo goed in Manchester, waarschijnlijk. De eventuele, mogelijke huldiging tellen we niet als jinx.

Goed, de informatie is vrij simpel: als Ajax de Europa League, komen selectie en staf donderdag aan het begin van de avond, de planning is zo rond 18.00 uur, de beker laten zien. Laten we hopen dat dit scenario werkelijkheid wordt. Dat zou prachtig zijn.

Als Ajax wordt gehuldigd, zijn er vanaf 15.00 uur fans welkom op het Museumplein. De gemeente houdt er rekening mee dat, bij winst, zeker 150.000 Ajacieden de huldiging willen bijwonen. Een eventueel voorprogramma begint om 17.00 uur en rond 19.30 uur is alles weer klaar.

Het tijdstip van de huldiging betekent wel dat veel Ajacieden die de finale in Stockholm bijwonen niet op tijd terug zijn om weer te juichen. De gemeente betreurt dat trouwe aanhang er niet bij kan zijn, maar zegt niet anders te kunnen. Wij betreuren dat net zo goed. Ajax en de Supportersvereniging Ajax hebben gezocht naar een ander geschikt moment, maar dat is er niet.

Zoals eerder gezegd: het Museumplein is woensdag ook beschikbaar om de finale op grote schermen te bekijken. De verwachting is dat minstens 100.000 Ajacieden hier gebruik van willen maken.

Ook elders in de stad mogen grote schermen worden geplaatst, maar vooralsnog niet op het Leidseplein, Thorbeckeplein en Rembrandtplein. Dit omdat het risico bestaat dat het op deze plekken te druk wordt. Op deze drie pleinen geldt een voetbalverordening, zodat glaswerk, vuurwerk en zulke zaken zijn verboden.

Alle informatie over het bekijken van de finale op het Museumplein wordt gedeeld via www.amsterdam.nl/ajax. Daar vind je binnenkort dingen als het programma en de huisregels. De toegang is in ieder geval gratis, dat is nu al bekend.

Reacties