André Onana gaat lekker, vinden ook de supporters. © Pro Shots

In een uitgebreid interview met de Telegraaf geeft Andre Onana aan dat Ajax graag met hem door wil. Logisch, gezien zijn keeperskwaliteiten. Toch had het allemaal anders kunnen lopen voor de Kameroener.

Zo was de situatie voor Onana aan het begin van het seizoen met de komst van Tim Krul niet zo rooskleurig: "Toen Peter Bosz kwam en de situatie niet veranderde, wilde ik niet meer wachten. Het was beter dat ik zou vertrekken.”

Edwin van der Sar overtuigde de keeper geduldig te zijn. “Edwin zei dat ik pas twintig was en nog een kind en dat ik geduld moest hebben. Twintig is niks voor een keeper. Nu speel ik en denk ik dat het goed is om me nog een aantal jaren bij Ajax te ontwikkelen. In januari heeft Marc Overmars bij mijn manager aangegeven dat Ajax met me door wil.”

Kleine Onana wilde niet per se keeper worden, zegt hij tegen de wakkere krant. “Als je jong bent, sta je in de spits, linksback, rechtsback of op het middenveld. Een oudere jongen op straat, die een soort trainer was, wilde ons om de beurt op doel laten staan. Ik was de eerste en stopte zoveel ballen dat hij van zijn plan afstapte en mij bij mijn club ASVP de vaste keeper maakte. Ik werd boos, want ik was negen jaar en wilde doelpunten maken. Dit was saai.” 

Het talent werd overgehaald en ging naar de Samuel Eto’o Academy in zijn geboorteland. “Ik was een mager, klein jongetje, maar daar zeiden ze dat ik voor de keepersplek moest gaan. Aan mijn botten zagen ze dat ik groot en sterk zou worden.”

Het vervolg is bekend: via Barcelona naar Amsterdam, naar Ajax. Ook daar was de start lastig voor Onana: “In het koude Nederland, ongelooflijk. Op de eerste dag vroeg ik mijn zaakwaarnemer: ’Wat doe ik hier?’ Hij overtuigde me dat dit goed voor mijn carrière was. Als ik de beste keeper van de wereld wilde worden, moest ik écht naar Ajax.”

Nu, als steeds vastere waarde als doelman van Ajax 1, zit Onana in een goede periode. Met de wil elke dag beter te worden. “De meeste tijd besteed ik aan het terugkijken van de wedstrijdbeelden. Wat deed ik goed? En wat kon beter? Alles om de beste keeper van Kameroen te worden en de mensen in Yaoundé (zijn geboorteplaats, red) nóg trotser te maken.”

Het hele verhaal van André Onana is te lezen als premium-artikel op Telesport.nl

Reacties