Younes tankte tegen zijn landgenoten flink wat vertrouwen. © Pro Shots

Ajax is het nieuwe jaar wisselend begonnen. De B-ploeg van de Amsterdammers verloor zaterdag in Portugal eerst met 3-1 van Excelsior, een paar uur later legde Ajax de nummer twee van Duitsland RB Leipzig op overtuigende wijze over de knie: 5-1.

De wedstrijd tegen Excelsior was er een om snel te vergeten. Ajax oogde vermoeid en inspiratieloos. Het lukte de ploeg van Peter Bosz zelden door de Rotterdamse muur te breken en achterin was Ajax kwetsbaar. Bij de eerste de beste mogelijkheid voor Excelsior was het gelijk raak. Nigel Hasselbaink kopte zijn ploeg op voorsprong.

De enige die af en toe voor wat dreiging zorgde was Justin Kluivert, die zijn officieuze debuut maakte in Ajax 1. Hij had een paar uitstekende schijnbewegingen in huis, waardoor het publiek tenminste nog iets te genieten had. Tot echt grote kansen leidde het overigens niet.

Mitchell Dijks bracht in de 70ste minuut nog wat hoop terug door de gelijkmaker binnen te koppen, maar niet veel later pegelde Anouar Hadouir van grote afstand de bal achter Tim Krul. Een wereldgoal, maar Krul ging ook niet helemaal vrijuit. Jurgen Mattheij maakte de nederlaag nog extra pijnlijk door ook de 3-1 binnen te koppen.

De A-ploeg bracht het er even later een stuk beter vanaf. Met name Amin Younes had er zin in tegen zijn landgenoten. De kleine Duitser zorgde op aangeven van Davy Klaassen voor de openingstreffer. Niet veel later kreeg hij de bal zomaar van de keeper van Leipzig en zette de bal voor op Kasper Dolberg, die de score verdubbelde.

Nog voor rust maakte Ajax de 3-0. Dit keer was Dolberg de aangever en Younes de afmaker. Diezelfde Younes maakte dertig seconden na rust ook zijn derde doelpunt van de wedstrijd. Na geklungel in de Duitse defensie hield hij het hoofd koel. Davie Selke redde de Duitse eer door de 4-1 te maken. In de slotfase zorgde de uitstekend spelende El Ghazi voor de 5-1 eindstand.

Een uitslag van een oefenduel zegt natuurlijk niet zoveel en Leipzig miste zijn topscorer Timo Werner, maar als je zo overtuigend wint dan biedt dat goede hoop voor de herstart van de competitie. Voordat het zover is eerst nog de foto’s kijken van de oefenpotjes van Ajax!

Reacties