Met dit schot zette El Ghazi Ajax op 0-1. © Pro Shots

Ajax heeft in Alkmaar revanche genomen voor de nederlaag tegen Rapid. Daarmee is het ook gelijk goed begonnen aan het nieuwe eredivisieseizoen. Tegen AZ won de ploeg van Frank de Boer met 0-3.

Ajax begon aardig aan de eerste helft. Na ruim tien minuten stond de teller al op drie kopkansjes voor Ajax. Aan de andere kant kreeg AZ één kans, ook een kopbal. Niet veel later was het Anwar el Ghazi die de boeken in ging als maker van het eerste competitiedoelpunt  van het seizoen.

De vleugelaanvaller schoot van een meter over 25. De bal zwabberde zo in de kruising. Het AFAS-stadion ligt El Ghazi blijkbaar goed, want vorig seizoen scoorde hij er ook zijn eerste Ajaxdoelpunt.

Na de openingstreffer leek Ajax even door te drukken, maar de grootste kans in die periode werd door Milik voorlangs geschoten. Daarna kreeg AZ wat meer grip op de wedstrijd. Maar verder dan schoten van de rand zestien kwamen de Alkmaarders niet. Die gingen ook nog eens allemaal naast of over.

Vlak voor rust gooide Ajax de wedstrijd op slot. Eerst maakte El Ghazi op aangeven van Nemanja Gudelj met zijn hoofd de 0-2. Een minuut later zorgde de oud-AZ’er zelf voor de 0-3. Zijn afstandsschot leek houdbaar voor keeper Sergio Rochet, maar de bal zwabberde zo in het doel.

In de rust leek Ajax de opdracht te hebben gekregen om de wedstrijd dood te maken. Geen speeltuinvoetbalfouten meer als tegen Rapid, gewoon de wedstrijd uitspelen. En die opdracht werd naar behoren uitgevoerd. AZ zette in de eerste tien minuten na rust nog wel aan, maar Ajax kwam niet echt in de problemen.

Nadat AZ was geneutraliseerd, zocht Ajax weer wat meer de aanval. Dat leverde kansen op voor Gudelj, Klaassen en invaller Lasse Schöne. Maar doelpunten werden er niet meer gemaakt. Door de overwinning staat Ajax – in ieder geval voor even – op de eerste plaatst in de eredivisie.

Reacties