Voor die tijd moest je bijna altijd naar De Meer om een Ajaxkaartje te kopen. © Ajax Images

Supportersvereniging Ajax bestaat 25 jaar. Ook online blikken terug op onze eigen levensloop. Vandaag: de oprichting.

Door Sam Porskamp

De uiteindelijke geboorte van Supportersvereniging Ajax vond plaats op 7 mei 1992, een week voor het winnen van de Uefa Cup. De toenmalig voorzitter van Ajax, Michael van Praag, was de initiator. Hij wilde op een actieve manier gaan bouwen aan de grootste fanclub van Nederland. “We moesten alle Ajacieden mobiliseren en in die tijd ging je daarvoor het land in. Mensen enthousiasmeren. De supportersvereniging moest ook toen al een brug vormen tussen Ajax en fans,” zegt de oud-voorzitter.

'We moesten alle Ajacieden mobiliseren en in die tijd ging je daarvoor het land in'

De aanhang van Ajax stond er op dat moment niet heel goed op. Met het staafincident in De Meer tegen Austria Wien een aantal jaar daarvoor als dieptepunt, was een gereguleerde supportersvereniging alles behalve overbodige luxe. 

Niet sexy
Jan Buskermolen, destijds secretaris van het eerste bestuur van de supportersvereniging, geeft aan dat het moeilijk was een juiste voorzitter te vinden. “In eerste instantie wilden we een bekende Nederlander als boegbeeld, maar die bleek moeilijk te vinden. Het was in die tijd niet sexy om het gezicht te zijn van een supportersvereniging. Dan werd je al gauw gelinkt aan rellen en andere ellende. Het Ajaxbestuur schoof toen Wim Zwaan naar voren. Hij was echt het gezicht, maar ik vormde samen met Theo Pauw (penningmeester, red.) en Rob Polderman (ICT, red.) het kloppende hart.”

Kijken naar Feyenoord
Buskermolen was zelf vooral verantwoordelijk voor de marketing en communicatie. Hij weet nog goed dat hij bij het bepalen van de prijs van een lidmaatschap eerst naar Feyenoord heeft gekeken. “Ajax had nog geen officiële supportersvereniging, alleen maar een aantal splintergroeperingen. In Rotterdam hadden ze wel al een supportersvereniging en daar was een lidmaatschap 25 gulden. Aangezien wij het grote Ajax waren, maakten wij het lidmaatschap met vijftig gulden dus gelijk twee keer zo duur,” grapt Buskermolen.

Sigarenboer
Misschien wel het belangrijkste wat je daarvoor terugkreeg was de clubcard, waarmee je bij de lokale sigarenboer kaartjes kon kopen. Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar voor die tijd moest je bijna altijd naar De Meer om een Ajaxkaartje te kopen.

“Ajax had door de successen in zowel binnen- als buitenland supporters verspreid over heel Nederland, dus ik denk dat de clubcard zeker voor mensen in bijvoorbeeld Groningen een enorme uitkomst bood,” zegt Buskermolen.

Contract bij Ajax
De belangrijkste taak van het toenmalige bestuur was om snel zoveel mogelijk leden te werven. In eerste instantie gebeurde dat door het verspreiden van strooifolders bij Europese wedstrijden. Vrijwilligers van de vereniging deelden in een rode dubbeldekker pamfletten uit met de tekst: ‘Teken een lucratief contract bij Ajax!’

Het ging om verbondenheid. Met Ajax discussiëren over kwesties als de kaartprijzen en de faciliteiten rondom wedstrijden was nog niet echt aan de orde. “Dat wil niet zeggen dat we een instrument waren van Ajax,” zegt Buskermolen. “We kregen alle vrijheid om te doen wat we wilden en waren volledig onafhankelijk.”

Nog steeds is voorrang bij kaartverkoop een goede reden om lid te worden van SV Ajax. We verwachten dat binnenkort de kaartverkoop start voor de Europese voorrondes van Ajax. Zorg dat je meer kans maakt erbij te zijn. Sluit je hier aan!  

Zonder onze leden is onze vereniging niks waard. Wij willen heel graag dat jullie je mooiste momenten uit 25 jaar Ajax als supporter met ons delen. Dat mag in geschrift, met foto’s, video’s - de keuze is aan jullie. Met die Ajaxherinneringen gaan wij dan aan de slag, om iets moois te maken dat past bij dit mooie jubileumjaar. Bijdrages kunnen het hele seizoen naar redactie@svajax.nl.

Reacties