De hoogtijdagen van de Ajacied, niet toevallig na de terugkeer van Cruijff. © Archief Ajax

De Supportersvereniging Ajax bestaat 25 jaar. We blikken terug op onze eigen levensloop. Vandaag: het supporterslandschap vóór de oprichting.

Door Sander Zeldenrijk

De Supportersvereniging Ajax werd op 7 mei 1992 opgericht, maar daarvoor bestond er al sinds 1972 een onafhankelijke fanclub, De Ajacied genaamd. Deze fanclub bestond begin jaren negentig uit circa zesduizend leden, zo blijkt uit toenmalige krantenberichten.

De Ajacied vloeide voort uit De Ajaxied, een fanclub die eind jaren zestig al door Ajax werd erkend. “De oprichters van De Ajacied noemden hun vereniging aanvankelijk Fanclub Ajax,” zo laat voormalig redacteur Hans Janssen weten. “Pas een aantal jaren later koos men voor de naam De Ajacied, die ruim veertig jaar later nog steeds bestaat, zij het op een laag pitje.”

Van stencilvorm tot magazine
Janssen schreef tientallen seizoenen vrijwillig voor het populaire supportersblad, dat aanvankelijk verscheen in stencilvorm maar zich ontwikkelde tot gewaardeerd magazine. Maar de fanclub deed meer. Zo verzorgde De Ajacied de spelerspost, verkocht het met goedkeuring Ajaxmerchandising bij De Meer en het Olympisch Stadion en je kon er terecht voor wedstrijdkaartjes.

“De hoogtijdagen lagen in het midden van de jaren tachtig, niet toevallig de periode waarin Johan Cruijff succesvol terugkeerde bij de club”, zegt Janssen. “Ajax was nog niet zo hot als we nu gewend zijn. Spelers hadden er geen moeite mee om thuis geïnterviewd te worden. Met het groter worden van de club en haar belangen, werd het ons niet gemakkelijk gemaakt contact te leggen en onderhouden. En het eerste elftal positief kritisch te blijven benaderen.”

Een eigen vereniging
Het nieuwe Ajaxbestuur dat in 1989 aantrad, kwam drie jaar later met de oprichting van een eigen supportersvereniging onder een andere naam, al had dat volgens toenmalig Ajaxvoorzitter Michael van Praag ook gekund onder de naam van De Ajacied, zo mogen we opmaken uit een interview met de oud-preses in het twintigjarig jubileumnummer van Ajax Life van 2012.

“De Ajacied gaf alleen een mooi blad uit. Dat was voor hen ook genoeg, terwijl wij graag op een actieve manier wilden bouwen aan de grootste fanclub van Nederland,” zei Van Praag. “We hadden vooral interesse in hun naam en hebben hen destijds twee bestuurszetels aangeboden in het nieuwe verenigingsbestuur, maar we kwamen er niet uit.”

Volgens Janssen, tegenwoordig bureauredacteur bij Omroep Brabant, liggen de zaken net even anders. “Ajax bood ons slechts één bestuurszetel aan. Wij beseften heel goed dat je daarmee dan snel uit het bestuur gezet zou kunnen worden, waardoor Ajax met onze opgebouwde kennis aan de haal zou gaan en wij onze hobby zonder slag of stoot kwijt zouden zijn. Dit is mijns inziens het complete en eerlijke verhaal,” besluit Janssen.

Schijnbeweging
Een jaar na de oprichting van de Supportersvereniging Ajax richtte een groep fanatieke supporters uit de regio Groot-Amsterdam ook kortstondig een fanclub op onder de titel Schijnbeweging. Vooral omdat de officiële nieuwe supportersvereniging langzaam op gang kwam en moeite had te overtuigen als belangenbehartiger voor seizoenkaarthouders en fanatieke fans die uitduels bezochten. Toen dat eenmaal lukte, hief Schijnbeweging zichzelf in april 1994 alweer op.

Volgens Janssen was er geen enkele relatie tussen De Ajacied en Schijnbeweging. “We wisselden alleen onze bladen uit. Wij zijn in 2010 met pijn in ons hart gestopt met het blad. Officieel bestaan we al jaren niet meer. We hebben geen leden, noch inkomsten of uitgaven. We hebben nog wel een site. Het bloed kruipt immers waar het niet gaan kan.”

Zonder onze leden is onze vereniging niks waard. Wij willen heel graag dat jullie je mooiste momenten uit 25 jaar Ajax als supporter met ons delen. Dat mag in geschrift, met foto’s, video’s - de keuze is aan jullie. Met die Ajaxherinneringen gaan wij dan aan de slag, om iets moois te maken dat past bij dit mooie jubileumjaar. Bijdrages kunnen het hele seizoen naar redactie@svajax.nl.

Reacties