Hij wordt nu bejubeld, maar de term 'Circus Onana' komt ergens vandaan. © Pro Shots

Ophef! André Onana en zijn zaakwaarnemer Albert Botines willen meer 'waardering' van Ajax, want anders tekent de flamboyante keeper niet bij. “Een aantal topclubs heeft ons zelfs gevraagd vooral niet bij Ajax te tekenen”, klinkt het dreigend uit de mond van Botines. Zie hier het resultaat van een krap jaartje goed keepen in het eerste.

Nog niet zo lang geleden werd rijksweg A2 afgesloten als Onana zijn wedstrijden keepte voor Jong Ajax. Ook vluchten van en naar Schiphol werden omgeleid. Allemaal puur uit voorzorg. Onana’s uittrappen waren berucht. Ze vlogen regelmatig richting frietkar, hups het frituurvet in. Ook Sjaak Swart stond niet veilig op z’n balkon.

De Onana van Jong Ajax was gejaagd. Hoop wild gedoe onder de lat. Na elke redding of tegengoal schold hij zijn defensie verrot. Ik vroeg me vaak af of dat nou wel zo handig was, zeker omdat hij zelf een tamelijk onzekere factor was. Een hoop onrust, vaak wel gecombineerd met katachtige reflexen. De term ‘Circus Onana’ kwam niet zomaar uit de lucht vallen.

We zijn inmiddels al ver in het eerste volledige seizoen van Onana als keeper van Ajax 1. De man uit Kameroen verraste iedereen en is in korte tijd een ware publiekslieveling geworden. De keeper krijgt alom waardering en lof. Terecht ook! Zijn onhandige maar cruciale optreden in Groningen werd hem direct vergeven. Iedereen is blij met elkaar. Je zou zeggen dat een nieuw contract niet zo moeilijk zou moeten zijn. Fout.

Onana’s uittrappen waren berucht. Ze vlogen regelmatig richting frietkar, hups het frituurvet in.

Want Botines en zijn cliënt vinden het eerste bod vanuit Ajax slecht, lees ik in Telesport. Maar ho, het gaat niet alleen om geld, ook om waardering. Daarbij kan hij in het buitenland meer verdienen, stelt de adviseur van Onana. Allemaal leuk en aardig, maar het gaat natuurlijk wél vooral om geld. Prima, maar zeg dat dan. Want je kunt veel zeggen, maar niet dat de sluitpost geen waardering krijgt in Amsterdam. Hij wordt op handen gedragen.

“Onana toonde afgelopen winter op bijzondere wijze zijn loyaliteit toen hij bedankte voor het nationale elftal”, vervolgt Botines in de Telegraaf. “Op internet is hij na het afzeggen van de Afrika Cup beledigd en bedreigd, maar het belang van Ajax in de competitie stond voorop.”

Een hartstikke mooi verhaal, maar wel lulkoek natuurlijk. Het belang van André Onana zélf stond bij die beslissing toch vooral voorop. Hij bleef in Nederland, omdat hij zijn plek niet kwijt wilde raken aan Tim Krul. Hij was lekker bezig en wilde het risico zijn positie te verliezen uitvlakken. De zaakwaarnemer geeft er een bijzondere draai aan. Alsof Onana het louter voor Ajax deed. Hoe dan ook, het was een wijs besluit, want Onana staat er nog steeds en Krul is vertrokken.  

Feit is dat de goalie het hartstikke goed doet, maar om nou direct De Telegraaf in te schakelen als je er niet in één keer met elkaar uitkomt… Ik snap hoe bepaalde zaken werken, maar deze actie is niet fraai. De zaakwaarnemer is ook niet vies van een heus dreigement richting Ajax. Er is namelijk meer interesse volgens Botines: “Uit Spanje, Frankrijk, Duitsland en Engeland. Een aantal topclubs heeft ons zelfs gevraagd vooral niet bij Ajax bij te tekenen.” Ik klink vast naïef, maar kan het een toontje lager?

Je kunt als 21-jarige keeper natuurlijk ook ontzettend blij zijn met een club als Ajax. Een club waar je werkelijk een stormachtige ontwikkeling doormaakt en de onbetwiste nummer één bent. Vooropgesteld: ik kan niet oordelen of het bod van Ajax goed of slecht is, maar hij keept vast niet voor een zakje consumptiebonnen. Blijf jezelf zo ontwikkelen in Amsterdam en de stap naar het grote geld volgt vanzelf.

Reacties