Als je de CL-voorronde even vergeet, is het een vermakelijke avond. © De Brouwer

Schuin achter me zit een man in AFC-shirt met zijn gezin. Het staat 1-0 voor de Amsterdamse amateurs. “AFC laat wel kansen liggen,” zegt hij grappend. “Nou pap, niet overdrijven, het is wel tegen Ajax hoor,” reageert zijn dochter geïrriteerd. Net niet oud genoeg om ironie aan te voelen.

Los van de wedstrijd is het een leuke avond aan de Zuidas. Bijzondere sfeer wel bij die andere historische Amsterdamse club. Veel mannen jasje-dasje, perfect georganiseerde catering en een speaker die het over een sociëteit heeft. Ik meen dat hij de kantine bedoelt. De duurste grond van Nederland wordt duidelijk niet verspild aan zo maar een club.

Het hoogtepunt is de rust. Er marcheert een heuse fanfare het veld op. Onberispelijke uniforms, blinkende tuba's. Nummers van De Dijk, Drukwerk en Tante Leen benadrukken dat het om een stadsderby gaat. AFC - Ajax, de naam klinkt meer als een clubnaam dan als een echte strijd. Een gegeven dat de jongens uit Zuidoost duidelijk omarmen.

een speaker die het over een sociëteit heeft. Ik meen dat hij de kantine bedoelt.

In de tweede helft wordt de kloof tussen vader en dochter alleen maar groter. Nadat ze voor de tweede keer op voorsprong komen, een minuut na de Ajaxgelijkmaker, stroomt de ironie met bakken uit zijn mond. Dochter gaat zich steeds meer zorgen maken. “Pà-àp!”

Als je even vergeet dat Ajax binnenkort een serieuze Champions Leaguevoorronde staat te wachten, is het een vermakelijke avond. Een trom bij een plukje fanatieke aanhang, vertelt echter over de aankomende dreiging. Ik hoor 'm een of twee keer na de twee goals en een keer na een bal op de lat. “Bom!” We zijn er wel, hoor, maar denk niet dat we onvoorwaardelijk enthousiast zijn. Zoiets.

Interessante tijden. Het seizoen staat te beginnen. Ik heb er zin in, als altijd. Helemaal nu er een nieuwe trainer is. De trom begrijp ik, maar voor heel even denk ik ook nog aan die vader met zijn dochter. Niet eens zo'n heel andere wereld. Liefdevol onbegrip.

Nicky Samsom heeft het boek 'Ik heb een gek te temmen' geschreven.

Reacties