Toen waren er wél Ajacieden welkom in het ADO-stadion... © Pro Shots

Toen bij de bekerloting het uitduel tegen SVV Scheveningen uit de balletjes tevoorschijn kwam, was ik héééél even blij. Kortstondig dacht ik: ‘Ha, leuk, een laagdrempelig potje voetballen bij een amateurvereniging’. Dat is altijd gaaf. Voor zo’n amateurclub is dat hartstikke tof. Ja, ik vind dat doorgaans dus een waar voetbalfeestje, alhoewel ik dát woord inmiddels écht niet meer kan horen.

Want we zijn inmiddels ver van wat een voetbalfeestje zou moeten worden. Het duel kan niet op Sportpark Houtrust gespeeld worden. De faciliteiten daar zijn niet zodanig dat Fox Sports er een fatsoenlijke tv-registratie van in elkaar kan zetten. En zo zijn er nog wat dingen. Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag ging persoonlijk langs bij Scheveningen en al snel werd duidelijk: een veilig verloop kan niet gegarandeerd worden, dus uitwijken.

Dat is jammer. In eerste instantie toch vooral voor de thuisploeg. Op de website van Schevingen lees ik vervolgens dat met alle betrokkenen is gekeken naar andere alternatieven. Alle betrokkenen minus Ajax dan. En dát is toch gek. Welke andere opties zijn bekeken is niet duidelijk, maar de keuze viel op het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag. En dat is volgens de gemeente Den Haag het ‘veiligste stadion in Nederland’.

En dan wringt het dat Ajaxsupporters er toch niet welkom zijn. En die keuze werd wel héél snel gemaakt. Ik begrijp de gevoeligheden tussen bepaalde supportersgroepen en dat er de nodige risico’s zijn, maar mij bekruipt toch het gevoel dat de makkelijkste weg is ingeslagen. "Doe maar geen supporters van Ajax, zijn we overal vanaf." Klaar, hoef je ook niet verder te denken.

Onze bond ‘betreurt’ wat af over dit soort zaken, maar doet feitelijk niks.

Ajax zelf is overal buiten gehouden. Met Supportersvereniging Ajax is niet gesproken over eventuele oplossingen. Overleggen zijn afgezegd. Er is alleen over Ajax gesproken en niet met Ajax. De club moest nota bene via de media vernemen dat de fans niet welkom zijn. Het siert Ajax dat het voor haar supporters opkomt en dat de club bezwaar aantekende bij de KNVB. De bond die er prat op gaat duels in het eigen bekertoernooi te bestempelen als 'voetbalfeestjes'.

Toen ik gisteren op knvb.nl las dat onze voetbalbond het besluit uit Den Haag 'betreurde' wist ik al: er komt een dikke 'maar we doen er niks aan' achteraan. Want inderdaad, ook de KNVB kiest de makkelijkste weg, door zich te verschuilen achter regels en bevoegdheden. Onze bond 'betreurt' wat af over dit soort zaken, maar doet feitelijk niks. Doe mij dan wel een plezier: noem het dan asjeblieft geen 'voetbalfeestje' meer.

Hoe lullig voor Scheveningen ook, zij hebben hun zaakjes op hun sportpark niet op orde. Om die reden wordt uitgeweken. Maar hoe bestaat het dat Ajax daar de dupe van wordt? Dat blijft gek. En ik geloof nooit dat er geen voor alle partijen goede oplossing was te bedenken, het is simpelweg niet eens geprobeerd. De wil om iets te bedenken was er nooit. Dat blijkt wel door Ajax buiten alle overleggen te houden. Dat is nog veel gekker, zo niet belachelijk.

Scheveningen wordt nu in het ‘veiligste’, maar waarschijnlijk niet uitverkochte stadion van ADO Den Haag gespeeld op plastic sprieten. Zonder fans van de tegenpartij. De charme van ons nationale bekertoernooi. 

Wat een feest.

Reacties