Een afgang zorgt altijd voor pijnlijke plaatjes, zoals deze. © Pro Shots

“Zó, dat middenveld, om te smullen hoor,” was zo’n beetje de teneur voor Cambuur - Ajax toen de basisopstelling bekend werd. Jong Ajax mocht het laten zien in de beker en dat was gaaf. Na negentig minuten was de toon bij velen alweer anders. “Ja, dat krijg je als je heel arrogant je B-ploeg opstelt.”

Ik chargeer misschien wat, maar veel fans vonden al die jonkies in de basis vooraf toch écht supertof. Toen echter bleek dat het totaal niet liep, was de mening ineens dat Peter Bosz anderen had moeten opstellen. Achteraf is dat inderdaad een juiste conclusie. Achteraf.

Ja, misschien had Bosz inderdaad gewoon zijn A-ploeg moeten opstellen. Tegen Standard Luik en Panathinaikos kon je rouleren en spelers rust geven. Nu verlies je en ben je gelijk klaar. Ajax is uitgeschakeld en er is geen kans meer om het goed te maken. En dat is gewoon ontzettend jammer. Niets is toffer dan een bekerfinale in De Kuip. Het is vaak ‘maar een troostprijs’, vertellen we onszelf bij uitschakeling, maar bij winst vinden we het allemaal best te gek.

Maar toch, de achteraf-reacties van veel fans zijn in mijn ogen iets te gemakkelijk. De Ajaxtrainer zou gegokt en verloren hebben. Hoezo gegokt? Hij had vertrouwen in deze ploeg. Dat is dus geen gokwerk. En had dit talentvolle Ajax niet gewoon meer moeten laten zien in Leeuwarden? In de Jupiler League won Jong Ajax een aantal weken geleden gewoon.

Veel fans vonden al die jonkies in de basis vooraf toch écht supertof.

Veel supporters roepen al weken om De Ligt, Nouri, Cerny, De Jong en Van de Beek. Het kan allemaal niet snel genoeg gaan. Ze stonden al vaak op het veld en presteerden veelal naar behoren. Zelfs in Europa! We vonden het tof, ik ook. Ik zag gisteren de opstelling en de reacties daarop van vele fans. Die waren overwegend positief. Dat veranderde echter al vrij rap.

Cambuur stroopte namelijk de mouwen eens even flink op en won gewoon dik terecht. Een tik op de jonge neuzen. Het jonge grut, aangevuld met de meer ervaren Tete, Boer, Dijks en Viergever, werd op vele fronten frontaal afgetroefd. Mannen tegen jongens. Een goede les, maar wel een dure.

Zo positief als de reacties vooraf waren, zo negatief waren ze achteraf. Bosz had het volgens velen helemaal verkloot. Veel fans riepen achteraf dat het opstellen van de B-ploeg arrogant was. Vaak zijn het reacties van dezelfde mensen die euforisch zouden zijn geweest als de talentvolle ploeg ‘gewoon’ had gewonnen. Dan was de trainer dapper geweest, had hij het goed gezien en kon een uitgeruste A-ploeg met een goed gevoel uitkijken naar de PSV spelersbus. Tja.

Hopelijk doet Ajax zondag goede zaken tegen PSV. Anders is het goede gevoel rond de club wél erg rap als sneeuw voor de zon verdwenen. Dat zou jammer en onterecht zijn.

Reacties