Pantelic is een man die rituelen begrijpt. © Pro Shots

En toen stond Ajax opeens in de finale. Na 93 slopende minuten, live vanuit Lyon, had ik de Amsterdamse buren bezorgd gemaakt en mijn tv bijna gesloopt. Maar ik wist dat het goed kwam: ik was namelijk nog niet naar de kapper geweest.

Gewaardeerd medesupporter en Ajacied Professor Gasselich steekt zijn bezwerende handelingen niet onder stoelen of banken. Hij heeft een trekje dat ik lange tijd ook heb gevolgd. Roken alsof het je laatste dag is, met de overtuiging dat dit de elf Ajacieden op het veld véél beter laat voetballen. Als een ware rookmagiër. Raar? Op je eigen rug slaan, geselen dus, is dat dan normaal? Zelfkastijding is van alle tijden.

Jari Litmanen had een Mercedes staan in een loods aan de achterkant van stadion de Meer. Onder de Reynolds-tribune. Met Ajacied en voormalig teammanager David Endt reed de Finse magiër verplicht (niet verzaken!) negen rondjes om het stadion. Eerst vijf keer links, dan vier keer rechts. Anders kon er de volgende dag niet gevoetbald worden. De echte bijgelovige herkent de mooie regelmaat van het ritueel.

Zo zijn er mannen die bij de FEBO op de Arena Boulevard een specifieke kroket moeten eten, anders is het op handen zijnde thuisduel een onmogelijke missie voor hun club. Ajacieden gooien een muntje van 20 eurocent in de sloot, anders is het rampspoed dat Ajax overkomt. Ondertussen ligt er in het brakke water zo’n slordige 18 euro.

Mijn magische geruststelling komt uit het Bijbelse verhaal van Samson en Delilah.

Thuis doet dochterlief er alles aan om mij te helpen met het optuigen van de rituelen. Zij snapt dat. En soms ook weer een beetje niet. Petje op vaste plek bij de televisie, Ajaxshirtje aantrekken, sjaaltje draperen op de vestibule... De lieverd wil mij ook van alles aanmeten, omdoen en opplakken. Kunnen te veel rituelen in een kamer zorgen voor verwarrende invloeden en een chagrijnige kosmos, waar Ajax dan weer last van heeft? Pffff...

Ik houd het gewoon simpel. Mijn magische geruststelling komt uit het Bijbelse verhaal van Samson (niet de shag) en Delilah. In mijn eigen lekenvertaling dan. Als Samson zijn haar afknipte, verloor hij zijn kracht. En als ik naar de kapper ga, verliezen ik en Ajax de benodigde kracht. Of de flow.

Dus loop ik er nu bij als een malle halve hippie, die beter naar Woodstock kan gaan dan naar Stockholm. Maar dat is niet erg, want alles voor het Heilige Doel: de prachtbeker van de Europa League!

Marko Pantelic zal mij zonder twijfel begrijpen.

Reacties