Het is zomers altijd de vraag wanneer het woord 'buitenkansje' valt. © Pro Shots

“Oei Floor... je krijgt grijze haren,” tettert de vriendin net iets te enthousiast in mijn oor. “Kijken, kijken!” Mijn dochter springt tussen ons in. “Haha, ja, pap wordt grijs,” schatert junior. “JA, DAT DOET DEZE TRANSFERZOMER MET EEN MENS,” barst ik in snikken uit en ren de trap op naar boven.

Ik overdrijf natuurlijk enorm, maar ik maak me wel een beetje zorgen over komend voetbalseizoen. Zo blij verrast als ik was met de razendsnelle overgang van Klaas Jan Huntelaar, zo zorgelijk lijkt het vervolg.

Natuurlijk is Davy Klaassen weg en dat is ook prima. Dat ging allemaal precies zoals het moet gaan en dat Donny van de Beek nu de kans krijgt in zijn voetsporen te treden, is ook uit het boekje. Dat Bertrand Traoré zou vertrekken, stond al sinds zijn komst vast. Justin Kluivert en David Neres knokken nu voor de opvolging. Frenkie de Jong zit Lasse Schöne op de hielen. Allemaal prima!

Verder bleef de basis aardig intact, ook achterin. Over het geheel gezien is Ajax er echter toch flink op achteruit gegaan. Had je vorig jaar een schorsing of blessure achterin, dan trok je Tete of Riedewald van de bank en werd je niet minder. Een ongekend luxeprobleem. Hoe anders is die situatie nu? Elke wijziging achterin lijkt per definitie een verzwakking.

Dit probleem kon Ajax al vrij lang zien aankomen en niet voor het eerst lijkt de club er niet tijdig op te kunnen anticiperen. Ik heb nul komma niks tegen Mitchell Dijks, maar dat hij mag blijven, is louter omdat er niks beters voor handen is. Niet meer en niet minder.

ik maak me wel een beetje zorgen over komend voetbalseizoen.

Het zal zeker niet gemakkelijk zijn om verdedigers aan te trekken die én goed genoeg zijn én in principe genoegen nemen met een plek op de bank. Hoewel je je ook kunt afvragen of het een breedteaankoop moet zijn. Liever iemand die het basisspelers écht moeilijk maakt. Concurrentie houdt de boel scherp. De beste speelt.

De aankoop van Mateo Barac dient zich aan. Hij stond al lang op de radar, lees ik her en der, maar was hij ook gekomen als PSV niet tegen Osijek had geloot...? De selectie lijkt in principe rond, ‘behalve als zich buitenkansjes aandienen’. Misschien blijkt Barac wel een buitenkansje. Dat is afwachten, maar ik kan dat woord niet meer horen. Bij een buitenkansje denk ik aan 'een meevallertje', 'een reclameaanbieding', 'een gelukstreffer', 'een mazzeltje' of 'een toevalstreffer'.

Dat voelt niet goed.

Ajax was heel lang in de race voor aanvaller Richarlison, maar greep mis. Veel fans wisten precies wat daar allemaal mis was gegaan en rekenen Marc Overmars het falen keihard aan. Ik zat niet aan tafel bij de onderhandelingen, dus heb er geen oordeel over. Wel vraag ik me af in hoeverre er vol op één paard is gewed. Ach, misschien is het wel helemaal niet zo erg dat de Braziliaan niet komt.

Met Vaclav Cerny heeft Ajax immers nog altijd een talentvolle flankspeler in huis. Een heel ander type dan Amin Younes. Een buitenspeler met diepgang en scorend vermogen. Dat geeft Marcel Keizer ruimte te kunnen variëren of een ietwat ander type spel te spelen. Het maakt Ajax voorin gevaarlijk.

Zeker omdat Justin Kluivert en Cerny zowel op links als op rechts uit de voeten kunnen. Keizer maakte in Europa nog geen gebruik van de Tsjech, maar in de eredivisie zijn er meer plekken te verdelen op de reservebank. Het is nu of nooit voor Cerny.

We gaan het allemaal zien. Terwijl Ajax hoopt op buitenkansjes, ben ik even een paar grijze haren uittrekken.

Reacties