Een goed stel Ajax Vrouwen, met een zonnige toekomst. © Pro Shots

Ajax Vrouwen presteert dit seizoen uitstekend, maar ik heb nog geen wedstrijd bezocht. Dat voelt niet goed. Reden genoeg om een dagje langs te gaan tijdens het trainingskamp in het Portugese Olhos de Agua.

Het ene trainingskamp is het andere niet. Daar waar de mannen over dagelijkse media-aandacht niets te klagen hebben, is er deze week geen enkele journalist meegereisd voor de vrouwen. Dat heeft als voordeel dat fotograaf Erwin en ik met open armen worden ontvangen.

Al wandelend naar het trainingsveld laat ik me bijpraten door Marleen Molenaar, door Rinus Michels ooit de ‘Johan Cruijff van het vrouwenvoetbal’ genoemd. Ik verontschuldig me dat ik in de eerste seizoenshelft mijn gezicht niet heb laten zien en beloof beterschap voor na de winterstop.

Fysiotherapeut Frank van Deursen is ook een oude bekende. Ik ken hem van eerdere trainingskampen met de mannen. Ook met hem praat ik over de gebrekkige aandacht die de vrouwentak van ons krijgt. Frank vertelt me dat er veel jonge meisjes bij de thuiswedstrijden komen kijken. Zij worden straks tieners, moeders op de tribune. De toekomst ziet er zonnig uit. 

Frank vertelt me dat er veel jonge meisjes bij de thuiswedstrijden komen kijken.

Het trainingscomplex straalt vandaag ook. De ploeg traint op een schitterend complex. Iets minder dan de mannen maar zeker niet slecht om je te prepareren op de tweede seizoenshelft. Er is een negenkoppige staf mee. Naast Molenaar en de hoofd- en assistent-trainer bestaat deze uit een bewegingswetenschapper, twee fysio’s, een arts, de keeperstrainer en een teammanager.

Die staf doet niet onder ten opzichte van die van de mannen. Wat wel ontbreekt is de eigen clubmedia. Die waren bij de mannen in groten getale aanwezig, maar deze week maakt Molenaar zelf maar de foto’s voor social media. Het wekt dan ook geen verbazing dat collega Erwin al snel veel nieuwe vriendinnen maakt. Iedereen wil wel een plaatje en uiteraard moet er meteen een mooie groepsfoto worden gemaakt.

Het is prima toeven tussen de dames. Ze zijn blij met de aandacht, benaderbaar en gewoon gezellig. Langs de lijn gaat het naast serieuze voetbalzaken over zongebruinde benen en wordt de selectie even met me doorgenomen.

Dat de ploeg dit seizoen nog beter presteert, heeft te maken met een kwaliteitsinjectie en wellicht steekt concurrent FC Twente niet in de vorm van vorig seizoen. Een dubbel voordeel dus.

Ajax Vrouwen staat acht punten voor op FC Twente. Daarmee is Ajax als enige al verzekerd van deelname aan de play-offs in de A-poule, zo laat ik me uitleggen. Tussen 21 april en 26 mei worden er zes ronden gespeeld en de uiteindelijke winnaar mag zich landskampioen noemen.

De ploegen nemen in de A-poule de helft van hun behaalde punten mee. Met de huidige stand als uitgangspunt begint Ajax dan met vier punten voorsprong in een kampioenspoule met FC Twente, ADO Den Haag en PSV. Iedereen speelt een keer uit en thuis tegen elkaar.

Grote vraag is of de dames dit seizoen wel hun hoofd koel houden.

Grote vraag is of de dames dit seizoen wel hun hoofd koel houden en voor de eerste vrouwentitel in de clubhistorie kunnen zorgen. Daar ging het vorig seizoen toch wel mis, begrijp ik uit verhalen langs de zijlijn. Dit seizoen is het vertrouwen groot, de sfeer goed. Als Molenaar vraagt of we redactioneel iets met de play-offs gaan doen, kan ik oprecht niet weigeren. Ik kijk er zelfs naar uit.

Reacties