Nadat Klaassen opstond als leider werd er ook nog een hoop gelachen. © Pro Shots

Het zijn nog geruchten, maar het heeft er alle schijn van dat Davy Klaassen deze zomer Ajax verruilt van Everton. Daarmee verliest Ajax zeer waarschijnlijk niet alleen een goede voetballer, maar ook de absolute leider van het team.

Dat Klaassen het in zich had om aanvoerder te worden zag je al vanaf het begin, net zoals je dat nu bij Donny van de Beek en Matthijs de Ligt ziet. Maar tussen het in je hebben en echt de leider worden, zit nog wel wat. Het bewijs dat Klaassen echt de baas is in de kleedkamer kwam voor mij twee jaar geleden bij de Ajax Kids Persco.

De aanvoerder beantwoordde in de perszaal van de Arena samen met Nemanja Gudelj, Kenny Tete en Riechedly Bazoer vragen van tien leden van de Ajax Kids Club. Klaassen zag op een gegeven moment dat Gudelj aan het kloten was op zijn telefoon, sprak hem daarop aan en Gudelj luisterde direct.

Klaassen zag dat Gudelj aan het kloten was op zijn telefoon, sprak hem daarop aan en Gudelj luisterde direct.

Zoals een echte leider dat doet, werd Gudelj niet voor de hele zaal te kakken gezet, Klaassen deed het subtiel. Hoe ik het dan toch weet? De Kids Persco wordt gefilmd en de microfoon die daarom open stond, ving het op.

Ik vond het mooi dat Klaassen de positie had dat hij zijn teamgenoten aansprak als ze iets niet goed deden. Nog mooier vond ik het dat Gudelj – binnengehaald als een van de leiders – direct luisterde naar de echte leider. Zulke spelers heb je nodig.

Vaak vertrekt een speler na een jaar baas in de kleedkamer van Ajax. Het is namelijk een teken dat je toe bent aan de volgende stap. Maar Klaassen bleef nog een jaar, dat valt alleen maar te prijzen. Spelers net dat ene jaar langer voor de club behouden, is het verschil tussen structureel aanhaken bij de Europese subtop of niet.

Maar nu is Klaassen blijkbaar echt niet meer te houden. Ajax moet op zoek naar een nieuwe leider. Ik heb nog geen idee wie dat gaat worden. Hopelijk weet ik het na de volgende Ajax Kids Persco.

Reacties