Blind droeg bij aan de derde ster die in de Arena werd behaald. © Pro Shots

Om te beginnen zal ik deze kop verklaren: Bava staat voor Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders. En deze Bava van AFC Ajax NV vond maandag plaats op De Toekomst. Het enige agendapunt was de benoeming van Danny Blind, overigens erelid van de Supportersvereniging Ajax, en als aandeelhouder waren wij hierbij natuurlijk aanwezig.

Tijdens de vergadering werd een aantal kritische vragen gesteld over de voorgenomen benoeming en het opgestelde profiel. Blind stelde vereerd te zijn voor dit commissariaat te worden gevraagd en weer iets voor de club te kunnen betekenen in een rol die niet 24/7 bezit van hem neemt. Daar ligt zijn ambitie niet meer. Ook zal hij op televisie geen analyses meer verzorgen die voor Ajax 'gevoelig' liggen. Hij analyseert dus slechts wedstrijden van clubs die op dat moment niet aan Ajax gelinkt kunnen worden.

Verder gaf de voorzitter van de raad van commissarissen (rvc), Leo van Wijk, handig en met een vleugje Amsterdamse humor antwoord op alle andere vragen. Vervolgens werd Blind met slechts een paar tegenstemmen verkozen in de rvc van ons aller Ajax. Hoewel alle commissarissen in principe gelijk zijn, komt Blinds focus te liggen op voetbalzaken, aangezien hij hier het meeste verstand van heeft. Wij als SV Ajax vinden dit belangrijk want uiteindelijk gaat het bij onze club om voetbal! We hebben Blind dan ook gefeliciteerd met zijn benoeming.

Het meest opvallende voor mij was een uitstekende vraag uit de zaal over eventuele kampen bij Ajax.

Dat de benoeming in principe een wassen neus was en er geen andere kandidaten naar voren werden geschoven, was vooraf al wel duidelijk. Dat Frank Rijkaard in principe de eerste kandidaat was – hij bedankte zelf – maakte van Blind een goede tweede keus. Het meest opvallende voor mij was een uitstekende vraag uit de zaal over eventuele kampen bij Ajax en in welk kamp Blind geplaatst moet worden, maar bovenal: levert dit in de toekomst problemen op?

Vooral het antwoord deed mijn Ajaxhart als een echte Cruijff-adept, met warme gevoelens voor Louis van Gaal, sinds een aantal dagen weer eens sneller kloppen. De heer Van Wijk gaf aan bekend te zijn met de verschillende kampen. Sterker nog, hij benoemde de kampen ook: kamp-Cruijff en kamp-Van Gaal. Hij gaf stellig aan deze kampen weliswaar te kennen, maar niet te erkennen. Van Wijk wil boven de partijen staan, maar volgens hem is er maar één Ajax.

Hij wil daarbinnen maar aan één Ajax leiding geven. Geen kampen dus, maar als eenheid naar voren treden en samen Ajax zijn. Het moet volgens de heer Van Wijk altijd mogelijk zijn om vrij een mening te vormen, maar uiteindelijk zijn wij allemaal voor één Ajax.

En zo is het maar net: één club, één stad, Ajax Amsterdam!

Reacties