Contracten zeggen niets, maar beslis gewoon even wat je nu wilt... © Ajax Images

Oké, het duurt nu al een maand of twee. En eerlijk is eerlijk, in het begin was het wel grappig. Maar na 327 verschillende verhalen, die elkaar als een soort dagelijkse soap opvolgen, ben ik nu serieus klaar met de berichtgeving over Frenkie de Jong.

Het lijkt wel alsof de Spaanse sportkranten nergens anders meer over kunnen schrijven. Het is Frenkie voor, Frenkie na en Frenkie tussenin. De vroege uitschakeling van Spanje op het WK helpt dan ook niet mee. Nog meer ruimte om over Frenkie te schrijven.

De laatste berichten – al kunnen er inmiddels nieuwe ontwikkelingen zijn – beschrijven dat FC Barcelona bereid zou zijn om maar liefst een kwartet talenten aan Ajax af te staan, als Frenkie in ruil maar op het vliegtuig stapt.

Die ‘talenten’ van Barcelona kennen we, in Amsterdam. Of, nou ja we zijn ze eigenlijk alweer vergeten omdat ze geen deuk in een pakkie boter voetbalden. Ik ben benieuwd wat de club morgen weer in de kranten laat zetten ter follow-up.

De verhouding tussen Barcelona en diverse kranten is bekend. Of berucht. Hetzelfde geldt voor Real Madrid trouwens, met weer net andere kanten. Zo werkt het en dat is allemaal best, maar mag je van een club als Barcelona niet wat beters verwachten?

Het begint inmiddels pure satire te worden. Barcelona maakt zich iedere dag weer een klein beetje belachelijker. Van een club die staat voor ‘meer dan voetbal’ zou je beter verwachten. Ik heb in ieder geval de nodige moeite dit alles serieus te blijven nemen.

Van een club die staat voor ‘meer dan voetbal’ zou je beter verwachten.

Tuurlijk, het is begrijpelijk dat Barcelona jacht maakt op Frenkie. In de zin van: er loopt bij Ajax een voetballer rond die wel erg gemakkelijk zijn mannetjes passeert. Diezelfde voetballer is echter pas 21 jaar en voetbalde tot dusver slechts 25 wedstrijdjes namens Ajax. Zo bekeken kun je ook stellen dat Frenkie alweer 21 is.

Vanuit Frenkie’s perspectief snap ik wel weer dat hij eventueel de stap naar Barcelona wil maken. Als zo’n kans zich voordoet, kun je die maar moeilijk laten lopen. Of je er nu wel of niet klaar voor bent, doet er niet zo veel meer toe als je mogelijk teamgenoot van je grote idool Lionel Messi kunt worden.

Barcelona probeert zich op een of andere manier te hergroeperen. Messi blijft de club niet eeuwig kampioen maken en langzaam zwaait er een zeer succesvolle generatie af, maar het ontbreekt aan de opvolging en qua scouting wil het de laatste jaren ook nog niet echt lukken. We klagen wel eens over transferzaken rondom Ajax, maar de activiteiten in Camp Nou houden ook niet bepaald over.

Hoe dan ook, als Barcelona echt zo graag Frenkie een contract wil aanbieden, hoeft het niet zo ingewikkeld te zijn. Ajax noemt een vraagprijs en je bent wel of niet bereid om dat te betalen, of op z’n minst te onderhandelen over een transfer. Maar speel het niet een hele zomer lang via connecties die bij de krant werken. Dit is Barcelona-onwaardig.

Doe iets. Leg Frenkie vast, of laat het gaan en opteer voor een alternatief. Het liefst rap een beetje, zodat we jullie in Barcelona niet meer hoeven uit te lachen.

Kan iemand dit blogje even in het Catalaans vertalen?

Reacties