Er worden mooie, nieuwe, Europese herinneringen geboren dit seizoen. © De Brouwer

Het Nederlandse voetbal was er de laatste jaren niet best aan toe. En dat is nog steeds zo. Toch heb ik er altijd in geloofd dat Ajax ver kon komen in Europa, ook al is het op het tweede niveau. Als Fulham de finale kon halen, waarom kunnen de Ajacieden het dan niet?

De Europese armoede werd de laatste jaren steeds groter in Amsterdam, met vorig seizoen als dieptepunt. Ik kon echt niet juichen of klappen toen Ajax het hachelijke avontuur in Jablonec had overleefd en de thuiswedstrijd tegen de houten klazen van Celtic ging helemaal nergens over. Oh ja, er kon ook al niet worden gewonnen van Molde...

Er is dit seizoen bij Ajax veel veranderd. Ten goede. Maar mijn vertrouwen in een mooi Europees avontuur is er altijd geweest. Je hoeft alleen maar naar het lijstje te kijken van clubs die – pakweg de laatste tien jaar – de finale van de Europa League speelden. Ik kom clubs tegen als Espanyol, Glasgow Rangers, Fulham, Braga en Dnjepr. Kun je nagaan wie er wel eens bij de laatste vier zaten.

Mijn vertrouwen in een mooi Europees avontuur is er altijd geweest.

We hebben Ajax zien spelen tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk. Weten jullie het nog? Riechedly Bazoer was toen de nieuwe Frank Rijkaard. De ploeg uit Oekraïne vermomd als een stelletje Italianen. Ze kunnen niet van je winnen, maar je kunt in de verlenging wel van ze verliezen. De maker van het beslissende doelpunt, Yevhen Konoplyanka, trekt vanavond trouwens een shirt aan van Schalke 04.

Maar goed, Fulham dus. Tijden zijn veranderd sinds Fulham in 2010 in de finale stond, ik weet het. Ik zie Fulham vandaag niet zo snel meer Juventus uitschakelen, maar VfL Wolfsburg en Hamburger SV zijn vergelijkbaar met de ploegen die Ajax tot dusver trof. Als je je zaakjes een beetje op orde hebt zoals Peter Bosz nu heeft, en voetbalt volgens het Ajaxspelletje, moet je veel vaker op de drempel van de halve finales staan.

Fulham kende onderweg naar de finale ook zo zijn tegenslagen. Meestal maak je een verlies van 3-1 tegen Juventus niet meer goed, maar de The Cottagers deden het. Wat ik probeer te zeggen: Ajax zal ook nog zijn zware momenten krijgen, misschien vanavond wel in de Veltins Arena, maar dat hoort erbij. En zelfs nu de euforie van donderdag plaatsmaakt voor de kriebels richting aftrap: een marge van 2-0 moet toch genoeg zijn?

Kom op, Ajax, doe het vanavond! En laat supporters van een heleboel andere, reeds uitgeschakelde clubs de komende jaren denken: als Ajax zo ver kan komen, waarom wij dan niet?!

Reacties